Warmte momentje

Daar hadden we er dan een, een eerlijke, echte, allerbeste opvlieger! Exit oestrogenen, enter overgang.Omdat mijn tumor hormoongevoelig is (80% oestrogeen) heb ik een fijne spuit in de pens gekregen om de hele fabriek plat te leggen. Geen signaal meer naar de eierstokken, ergo geen oestrogeenproductie meer en dus geen voer voor de kanker. Maar wel in de overgang, zomaar ineens binnen twee weken en dat betekent opvliegers, hot flashes, of zoals ik het vanaf vandaag graag noem: een warmte momentje.

Een rondje Google leert me dat er wel het een en ander aan te doen is, ook als je geen hormoonbehandelingen wil of mag hebben. Hier wat tips op een rij:

– adem: in de door de neus, uit door de mond

– beweeg: zeker 30 min per dag

– kleding: laagjes en geen plastic

– water: koud, op de polsen, ellebogen en in de nek

– temperatuur: een graadje lager

– roken: niet doen

– relax: stress werkt erg motiverend voor opvliegers

– gewicht: gezond

– positief: wie erg verwacht krijgt ook meer erg

– eten: gezond en vermijd zaken die je warm maken (bijv. cafeïne, alcohol, sterke kruiden)

– salie: bijv. thee

Kan twee maanden duren, kan tien jaar doorgaan. Effin, relax and stay cool.

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Heey Jet,

  Een vlaag van herkenning ,maar als dit alles is ga ik ervoor ,op naar de 50 !!!

 2. in t kader van ‘baat ’t nie, dan schaadt ’t nie’, un peu de yoga-poses.. ik weet dat alle omkeringen vaak helpen, en hier nog een artikel + houdingen
  http://www.yogajournal.com/health/1139
  en simpele plaatjes:
  http://www.huffingtonpost.com/2013/04/05/yoga-for-menopause-7-pose_n_2991865.html
  xx

 3. Leonne.

  In jouw favorieten Italië verkopen ze prachtige waaiers, gewoon gebruiken overal, ze zijn er toch immers voor gemaakt en ik spreek uit ervaring.

 4. Anne

  Wow, heftig man. En dat in deze warme dagen. Misschien n kleine troost dat ik vrijdag ook n warmte momentje had toen ik bij 34 graden de steile berg op terug naar huis fietste, met 1 koter op de aanhangfiets en 1 ernaast die ik ook omhoog moest duwen… Had ik toen jouw tips maar gehad :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: