Nutricijnen uit het bos

Mag ik uit het rijtje nutricijnen van u de bosvruchten? Flinke dosis antikanker!

Een belangrijk onderdeel van de strijd tegen kanker is het stoppen van de zogenoemde angiogenese, het aanmaken van nieuwe bloedvaten waardoor de tumor kan groeien. Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan antiangiogenetische mogelijkheden, vooral door de farmaceutische industrie. Het antwoord vinden we echter gewoon in het bos (of in de supermarkt zo je wilt). Zo bevatten frambozen een fijn goedje genaamd ellaginezuur (net als aardbeien, walnoten, pecannoten en hazelnoten). Dit is een zogenoemd polyfenol, een zuur dat al in normale porties aantoonbaar in staat blijkt de groei van kwaadaardige tumoren te vertragen.

Naast deze super ik-stop-de-aanmaak-van-nieuwe-bloedvaten-power, biedt het kleine bosfruit nog meer superpowers. Het ellaginezuur werkt eveneens ontgiftend voor de cellen en verhindert foute cellen onze goede cellen en zelfs ons DNA te vergiftigen. Op naar de groenteboer dus, dit is je boodschappenlijst:

frambozen – aardbeien- kersen (halen xeno-oestrogenen uit het mileu) – bosbessen (zetten kankercellen aan tot zelfmoord)- bramen

Hazelnoten, walnoten, pecannoten, kaneel en bittere chocolade (80%) doen hetzelfde!

Vandaar dus deze heerlijke dagelijkse shake voor mij:

wpid-CameraZOOM-20130807163851952.jpg

Een flinke kop gemixt rood fruit (diepvries), kopje melk (rijst, soja of haver), beetje water, lepel Chia zaad (super gezond!) en mixen maar.

Bron: Dr. David

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

Eén reactie

  1. Wie niet in wonderen gelooft, is géén realist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: