Kruiden kuren

Onkruid vergaat niet, en kruiden helpen je een handje! Nutricijnen op het balkon.

Als je ineens kanker blijkt te hebben opent zich een heel nieuw universum qua vocabulaire. Een van mijn nieuwe favoriete woorden is: apoptose. Apoptose staat voor celdood, in dit geval zelfmoord. Normaal gesproken is je lichaam zijn hele leven bezig niet nuttige of kwade cellen af te voeren, op te ruimen, buiten te bonjouren. Als je kanker hebt werkt deze functie dus niet helemaal optimaal. Wat helpt? Kruiden!

Doodordinaire keukenkruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en mint bevatten heel veel etherische oliën uit de familie der terpenen. Deze rakkers bevorderen apoptose van de kankercellen (kill, kill!!) en stellen bovendien paal en perk aan hun verspreiding door bepaalde enzymen te blokkeren die ze hiervoor nodig hebben. Rozemarijn bevat bovendien carnosol dat uitstekend werkt tegen ontstekingen (en kanker loves ontstekingen) en als antioxidant. Het schijnt zelfs de effectiviteit van bepaalde chemo’s te vergroten. Peterselie, my friend, en trouwens ook selderij, bevatten apigenine. Dit is ook een anti-ontstekingsstof die apoptose bevordert en angiogenese (nog zo’n woord: het aanleggen van extra bloedvaten zodat de tumor kan groeien) tegengaat.

Dus, dan, wat doe je ermee? Nou alles. Gooi het in die smoothie, over de piepers, door de pasta, op je boterham met pindakaas. Eet en leef.

wpid-CameraZOOM-20130814193233493.jpg

Bron: Dr. David

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

  1. Ingrid

    Yam yam dat wordt smullen!! Boeken besteld, kruiden bijna in de tuin, dat gaat goed komen!!

  2. Claudette

    Vanaf donderdag gaan we twee weken ‘chorta’ eten! (alles wat aan kruiden en taaie bittere groene kruiden groeit in de bergen, gestoofd – helaas vaak wel net iets te lang;-) ) Staat standaard op iedere kaart.

  3. exposedplanet

    Yum! Ik kom over een week of 2-3 een smoothie ophalen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: