Zomer zonden

Gezondigd heb ik ja. Margarita’s, yoghurt, ijsjes, pizza en ook de ouzo kon ik niet laten staan. Maar al deze zoete zomerzonden brachten me wel weer een klein beetje terug in het leven.Ik ben dus terug, in verschillende opzichten: terug van vakantie, maar ook weer wat meer terug in het leven. Mijn kortademigheid verdween als sneeuw in de Griekse zomerzon, net als het eindeloze geratel in mijn kop. Al mijmerend in de schaduw van een tamarinde op ons kiezelstrand bedacht ik me zo nu en dan opeens dat ik al uren niet meer aan kanker had gedacht. Een azuurblauwe zee onder een hemelsblauwe lucht vraagt nu eenmaal om luchtiger gedachten.

Na mijn euforische weken (kom maar op ik ga dit wel even doen!) kreeg ik de weken voor vertrek te maken met de schaduwkant van het hele verhaal. Een plek waar je gaat nadenken over de dood, afscheid, lijden. Maar ver van alle dagelijkse beslommeringen wend je je gezicht nu eenmaal net iets makkelijker naar de zon, laat je de boel gewoon wat meer de boel. Als sloffend over stoffige weggetjes, soezend in de zon, genietend van twee vuile kinderen, geen idee meer van tijd. Leven op het ritme van slapen en eten. De getijden ruisend in je oor laten geen ruimte voor maalwerk. Eten, drinken, slapen. Zon, zee, strand. En wifi, toch, nog zo’n zonde! Maar ach, een zomer zonder zonden, dat is pas zonde.

En zo komt er weer wat ademruimte, letterlijk en figuurlijk, om wat op te krabbelen. Weg van het zwartste scenario, stapje voor stapje, voorzichtig opnieuw de toekomst in, bouwend aan mijn weg, elke steen afzonderlijk wegend in mijn hand. Nu eens een met margarita, dan weer met een uurtje wifi, soms even helemaal niets, maar altijd met mijn adem.

Stand slaap

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italiƫ voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Pingback: Hoogtepunten | zonder vonk geen vuur

 2. Edmee

  Lieve Jette,

  Goddank dat je ook nog lekker kunt zondigen (met mate). Zo menselijk! En wat een prachtfoto: koestering, warmte, geborgenheid en liefde stralen eruit! Jette, je bent een prachtmens! Paul en Edmee

 3. Yvette

  Wat een mooie foto Jette!

 4. l.geerling-duynstee.n

  Hier ineens herfst even wennen!Fijn dat het goed heeft uitgepakt.Op naar het volgende.gr Lea

 5. Elz

  Fijn dat je hebt genoten van de vakantie. En nu vasthouden dat vakantiegevoel.

 6. Klinkt heel gezond allemaal! Ik hoop dat je uitgerust terug bent van je vakantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: