Rode wijn & chocolade

Weg met de rozengeur en wodka lime, hier is rode wijn en chocolade! Een antikanker-dieet kan zo mooi zijn. Als authentiek, bourgondisch Brabander is een antikanker-dieet voor mij natuurlijk geen sinecure. Maar dat is het waarschijnlijk voor niemand, tenzij je Deepak Chopra heet en een of andere super-zen-yogi-master-goeroe bent. Goed en echt authentiek eten smaakt me natuurlijk hartstikke goed en bovendien doet het me goed, maar zo nu en dan wil de junkie in mij ook wel eens wat. Sigaretten heb ik inmiddels (voor de zoveelste keer) definitief afgezworen, maar niet voordat ik ‘het nieuws’ met drie pakjes goedkope Duitse sigaretten had weggewerkt. Smokes zijn dus van het menu, net als bier en eigenlijk alle alcohol. Maar dan is er dokter David, mijn vriend, immer reikt hij mij de helpende hand in barre tijden! Dokter David zegt: drinkt rode wijn en eet chocolade.

In het algemeen geldt natuurlijk dat alcohol slecht voor je is, maar zoals een bekende volkswijsheid stelt: a glass a day keeps the doctor away. In dit geval gaat het dan om een glas rode wijn, bij het (gezonde) avondeten. Wijn bevat veel polyfenolen, waaronder resveratrol. Dit goedje werkt op de genen die cellen tegen veroudering beschermen en bovendien kan het de ontwikkeling van kanker vertragen doordat het bepaald ongunstige stofjes blokkeert (NF kappaB). Bovendien doet een glaasje rood ook nog een duit in het zakje tegen de angiogenese (aanmaak van nieuwe bloedvaten). Dr. David raad vooral de bourgognes aan, gemaakt uit de pinot noir. Het blijft een Fransman.

En dan chocolade! Deze moet zo puur mogelijk zijn, minimaal 70% cacao (geen melkchocolade!). Deze bevat namelijk een heel zwikje anti-oxidanten, proanthocyanidinen en heel veel polyfenolen (een blokje choco bevat 2x meer dan een glas rode wijn en bijna evenveel als een kop groene thee). Deze stoffen vertragen groei van de foute cellen en remmen angiogenese. Chocolade scoort over het algemeen laag op de glycemische index (suikergehalte), maar helemaal geen suiker is natuurlijk een pre. Er zijn inmiddels repen te verkrijgen die gezoet zijn met natuurlijke zoetmakers die 0 scoren op deze index zoals kokospalmsuiker, oa Lovechock en Ombar (eco-winkel). De Appie Happie verkoopt ook gezoet met Stevia. Het kost wat extra’s, maar wel lekkerrrrrrr. Toch suiker? Biologische rietsuiker is net weer wat beter dan de witte.

Voor de lekkerbekken die wel in zijn voor een super gezond chocotaartje hier een heerlijk recept via Casa di Yoga:

HEALTHY CHOCOLATE CAKE *

2,5 cup almond flour
0,5 cup desiccated coconut
1, 5 tablespoons baking powder
0,5 cup honey
6 tablespoons raw cacao powder
5 eggs
0,5 cup melted coconut oil
0,25 cup natural yoghurt
1 cup raspberries

Preheat oven to 160*C.
Place all ingredients in a food processor or good blender and blend until well combined.
Pour into a tin and bake for 50-60 minutes.
Allow to cool and put on top the raspberries and powdered sugar (or Sukrinmelis) *

chocotaart

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

  1. De Lovechock is een hele pure chocolade. Ook Callebaut heeft er zo één, Biolands Fairtrade Chocolade, die is helaas alleen in grootverpakking te koop.

  2. En hoe beviel de lovechock en de ombar? Die eerste vond ik lekker maar die tweede matig…. Gezond of niet het moet ook lekker blijven toch. Maar er is een nog een hoop te ontdekken in de (natuur)winkel. Proost!

    • Hoi Pauline, leuk dat je reageert. De Lovechock heeft ook mijn absolute voorkeur! Hoewel ik me nu en dan ook wel eens laat verleiden door een Verkade extra puur, er zit suiker in, maar rietsuiker en fairtrade. Something’s gotta give….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: