The heart has to travel

Sommige gebeurtenissen hebben het in zich om in één klap alle beren van je weg te vegen. Onze weg is nu vrij voor Bali.

Wat als…. Wat als we genoeg geld hadden, geen hypotheek, werk, vast contract, familiediners met kerst. Wat als, dan…. Vul maar in, wat zou je dan doen? Ik zou dan naar Bali gaan, voor drie maanden, met de twee mensen die de hele wereld voor mij betekenen. Daar op Bali zou de tijd vertragen naar het ritme van de Oriënt, meedeinend op de golven ergens tussen eb en vloed. Daar zou ik dan de rust en ruimte vinden om op adem te komen, in het nu te zijn en om mijn lichaam te helen. En om samen te zijn, echt samen.

Toen ik laatst met een goede en zeer bereisde vriend naar de wereldkaart stond te turen, naar alle plaatsen die we gezien hadden of nog willen zien, merkte ik dat er iets veranderd was. Voorheen was het reizen om te reizen, reizen om te zien, om te beleven. ‘The eye has to travel‘, zoals Diana Vreeland fijnzinnig opmerkte. Avonturen beleven, verhalen maken! Maar als ik nu kijk naar de bestemmingen die mijn vinger vindt op de kaart zie ik dat die weinig met reizen, ontdekken of beleven te maken hebben. Singapore is zo’n bestemming. Als ik nog slechts één reis had mogen maken was deze daarheen gegaan, want in Singapore wonen mensen die me lief zijn, zo lief dat het me soms bijna letterlijk pijn doet dat ze er nu niet zijn. Met hen wil ik dit leven delen. Mijn vinger stopt ook in Argentinië, waar ons ook een warm onthaal wacht, net als in dat houten huis op dat kleine stukje land in Italië. Het is niet langer het oog dat wil reizen, het is het hart dat de bestemmingen zoekt.

Dus dat gaan we doen. Eerst naar Singapore en dan door naar Bali, daarna zien we wel verder. Het huis kan verhuurd, onbetaald verlof opgenomen, kerstdiners elders gehouden, en geld is maar geld en als je het echt zoekt blijkt het ineens overal te vinden te zijn. In ieder geval gaan we op zoek naar een plek waar het hart het hart kan zijn, waar het niet constant overschreeuwd wordt door het hoofd, waar de ratio plaats kan maken voor het gevoel. Want leven doe je niet met je hoofd. En dan weer terug naar huis, volgend jaar, om met ons hele hart het leven hier weer verder te leven en te delen.

Bali

PS We zoeken huurders voor november en december, verspreid het woord (Airbnb)! En als je graag op twee lieve katten past: laat het me weten! En voor wie nog een hemels retreat zoekt op Bali, check Casa di Yoga. Einde bericht.

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Pingback: Hoogtepunten | zonder vonk geen vuur

 2. Zahra

  Lieve Jette, vier ’t leven nu het kan…prachtig is je kracht, ik heb er bewondering voor! Man oh man, wat ben je toch een sterke vrouw. Ik hoop je na je reis te zien, als Ali & marty in NL zijn..ik wil je 1 dikke knuffel geven! Je bent een ware inspiratie..
  Geef de dikste kus en knuffel aan Marty, Ali & Sophie!!

 3. leonne

  Geniet van je twee mannen en alles wat jij op Bali kan vinden om van te genieten.
  Dobberen op de golven met een kerstmuts op je kop is ook bijzonder.

  p.s. we hebben genoten van JC avond leuk bedacht van jullie.

 4. Jasmijn Alkemade

  Hoi! Via, via, via hoorde ik van je reis en dat je mensen zoeken om je huis te bewonen! Heel graag stel ik me aan je voor samen met mijn vriend. Kan ik misschien je op een andere manier contacten?
  Groetjes, Jasmijn
  Facebook: jasmijnalkemade

 5. Rea

  Wat een prachtige manier om aan iets zwaars en moeilijks iets kostbaars toe te voegen. Ik ben ontroerd.

 6. Goede plannen! En ver weg van (zieken)huis maar toch thuis zo te lezen. Laat de voorpret vast beginnen!

 7. Goedzo! Niets aan toe te voegen. Zoals een andere zeer vooruitstrevende en actieve vrouw al eens zei: “The only way to do it, is to do it” (Amelia Earhart, worth a Google).

  ‘Home is whenever I am with you’, of in dit geval jij met B&M. Geniet van de voorbereidingen!

 8. Een mooi oord om te verblijven
  in Bali is ook ‘The Centre of living awareness in Sideman’

  • Hallo Frouwke,
   Bedankt voor je reactie, en ook je eerdere. Ik ga (beide) eens bekijken!

  • Gratulerer med bunaden, og den kan du være stolt av!!! Helt nydleig!Har aldri sett denne før.Hadde tenkt jeg skulle spørre hvordan det gikk med den, fodi jeg leste innlegget du hadde da du hadde bestilt den.Jeg broderte min bunad for 5 Ã¥r siden, og er veldig fornøyd med den, og bruker sølvet til andre ting ogsÃ¥.Gled deg til ta den i bruk.

 9. Eefje

  Mooie woorden én daden Jette! Heb je een advertentie van je huis? Dan deel ik het voor jullie op fb. X

 10. lea geerling

  Wat goed nieuws.Volg je hart! En geniet van je 2 mannen! Kestdiner op Bali heel apart toch.Liefs Lea

 11. Wat een mooi vooruitzicht! Op Bali hebben ze vast wifi… Blijf je bloggen :-)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: