Kurkuma als medicijn

Superpower uit de grond. Een klein worteltje, dat iedereen kent zonder het misschien te kennen, is een van de krachtigste antikanker medicijnen uit de natuur.

Wanneer was de laatste keer dat je kerrie gebruikte? Nou dat was dan de laatste keer dat je het supersterke antikanker-middel curcumine tot je nam. Curcumine is de werkzame stof uit kurkuma of geelwortel en dat is weer een bestanddeel van kerrie. In de Aziatische keuken wordt het al eeuwen gebruikt en wat blijkt? Indiërs (die over het algemeen zo’n halve theelepel per dag gebruiken) hebben bij gelijke leeftijd 8x minder longkanker, 9x minder darmkanker, 5x minder borstkanker en 10x minder nierkanker dan ons westerse aardappelvreters (bron: Dr. David). In het lab remt het de groei van heel veel soorten kanker en muizen bij wie tumoren worden geïmplanteerd leven onaangedaan verder. Hoe kan dat nou?

Dat kan omdat curcumine sterk ontstekingsremmend is (dus ook heel goed bij reuma e.d.!), het gaat angiogenese tegen (aanmaak van tumorbloedvaten) en het dwingt kankercellen zichzelf van kant te maken (apoptose). Bovendien bevordert curcumine de effecten van chemotheraphie en remt het de groei van tumoren. En het mooiste van alles: het kost 1,39 euro bij de Appie. Driewerf hoezee!

wpid-CameraZOOM-20130922140005716.jpg

Wat doe je er mee, wat doe je er mee? Nou je mikt het gewoon overal doorheen. Ik begin ’s ochtends met een snufje kurkuma door de pap, ’s middags in de soep en ’s avonds in de wok/door de groenten/over de pasta. En voor het slapen gaan neem ik zo nu en dan eens een super-healty-mega-booster nachtmutsje:

Melk (soja/rijst/amandel) – kurkuma – nootmuskaat – honing -ghee (geklaarde boter). Even koken en slobberen maar.

Ook deze thee van VegaDutchie is lekker. En deze Smoothie van Casa di Yoga:

Mix yoghurt, verse gember, citroensap, banaan, honing, vanille, kurkuma, kaneel en wat water.

Let wel, kurkuma wordt niet zomaar door het lichaam opgenomen, het werkt beter in combinatie met zwarte peper en olijfolie. Daarom gebruik ik voor de zekerheid ook nog maar een preparaatje: Curcumine Peperine. En als je bij de toko bent neem je lekker een vers worteltje mee. Let wel op dat je het niet in je kleren krijgt en ook je vingers gaan eraan. Ik zie er inmiddels uit alsof ik drie pakjes sigaretten per dag rook, met links (en dat doe ik dus niet).

En voor wie nog denkt ‘die Jette die tikt niet helemaal lekker met d’r kruidenmengsels’, check de site van Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker, die sponsoren een onderzoek bij het AMC naar kurkuma. Nog even en ook daar komen ze er achter! Eet smakelijk.

kurkuma shake

 

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. ILJA

  Kurkuma, probeer ik ook steeds vaker in te bouwen in gerechten. Jammer dat het niet past bij alle gerechten. Boeren Kurkuma Kool met (Curry)Worst is wellicht nog een combi.

 2. Pingback: One Hand in My pocket 5 redenen waarom kurkuma gezond is - One Hand in My pocket

 3. In Nederland/België, is Longvida te verkrijgen via Optim Curcuma, http://www.optim-curcuma.com

 4. Sinds ik ontdekt heb dat ik uitgezaaide borstkanker heb, gebruik ik ook curcuma. Metvpeper ja en olie in rijstdrink. Iedere ochtend. En ook in pilvorm een keer per dag. Zelfs mijn bedrijfsarts is er enthousiast over!

 5. Rob

  Wist u dat minder dan 5% van de Kurkuma bestaat uit het werkzame bestanddeel van de wortel: Curcumine. Curcumine is echt een wondermiddel, maar het is heel belangrijk de juiste te kiezen. Op de website http://www.curc.eu heb ik een vergelijking tussen alle beschikbare merken geschreven. Longvida Curcumine vind ik de beste aangezien het de enige Curcumine capsules zijn, waarmee vrij curcumine in de bloedbaan terecht komt (en niet een minder actief Curcumine zoals bij de andere curcumines).

 6. Liese

  Hey Jette,

  Wat fijn dat je kurkuma gevonden hebt! Inderdaad een superremedie om de weerstand op te bouwen en wordt ook gebruikt ter voorkoming en genezing van kanker en diabetes. De kwaliteit ervan maakt echter heel veel uit. Kurkuma van de AH is lang niet zo sterk (lees bitter en lees medicinaal) als biologische kwaliteit kurkuma. kurkuma wordt nl vaak gezien als een specerij wat alleen maar kleur geeft aan voedsel. Het wordt ook bijvoorbeeld vaak eerst gebruikt om een verfbad mee te maken om kleding te verfen. En wat er dan aan poeder overblijft wordt dan nog een keer gebruikt om voeding mee te kleuren. In India is de toevoeging van kurkuma aan voeding weinig bedoeld voor de kleur en vooral voor het medicinale effect – om bacteriën te doden die in het voedsel hebben kunnen komen tijdens de bereiding bijvoorbeeld, maar ook ter voorkoming van diabetis en ook kanker. De biologische kurkuma van het blauwe huis (of van pukka waar ik het per halve kilo bestel) heeft een hele andere smaak is medicinaal vele malen sterker. Als je het verschil gaat proeven weet je waar ik het over heb. Kurkuma van de AH is leuk voor de kleur, verder niet….

  Warme groet,

  Liese

 7. Pingback: Meet the guru | zonder vonk geen vuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: