Mijn ziel achterna

‘Reis nooit sneller dan je ziel’. Singapore: was de mijne nog niet gearriveerd of had hij zich snel uit de voeten gemaakt?

In Singapore is alles het grootste, het hoogste, het nieuwste, het beste of het enige in de hele wereld. In Singapore is alles schoon, is alles veilig, is alles geregeld. Wij dachten dat het in Nederland geregeld was? Nee, in Singapore hebben ze aan ‘geregeld’ een nieuwe dimensie gegeven. Mijn ziel vond geen plek tussen de wolkenkrabbers en condo’s.

In Singapore hoef je geen seconde in de buitenlucht te komen als je niet wilt. In de kelder van de condo stap je in de taxi die je vervolgens afzet bij het overdekte winkelcentrum, het airco-restaurant of je kantoor. Je laat je nanny je kind buiten luchten, naar school brengen of in het zwembad spelen. Ondertussen smeer je een wit-maak-crème op je gezicht en werk je achter glas en in de airco op de loopband aan je figuur.

In Singapore mag je zomaar de bewaking roepen of op de noodknop in de metro drukken als je een ‘verdacht persoon’ ziet. Nanny’s mogen niet met je praten, moeten opstaan als jij ergens wilt zitten en slapen in de woonkamer op de grond. Tweederangs maar goed genoeg om je kinderen op te voeden.

In Singapore leven alle culturen ‘samen’. Maar ieder spreekt zijn eigen taal, woont in zijn eigen district en eet zijn eigen eten. In Singapore is Maleis beter dan Chinees, Chinees beter dan Indiaas en Indiaas zal best ook wel weer beter zijn dan iets. Expats zijn ook beter, maar volgens de inwoners zijn ze met veel te veel, veel te veel buitenlanders.

Op Bali zijn er geen infinity-zwembaden met palmbomen op wolkenkrabbers, er zijn ook geen wolkenkrabbers. Op Bali zijn er geen Night-Safari Zoo’s waar tijgers op commando gaan lopen en je naar binnen moet als het regent. Op Bali is geen nep-eiland met nep-strand waar op een paar honderd meter echte container-schepen liggen.

Op Bali zorgt de hele kampong voor je kind, dat de hele dag buiten speelt en op Bali wil iedereen met je praten. Op Bali hangen geen bordjes over verdachte personen en verschuilt niemand zich achter telefoons zo groot als computers. Op Bali wordt je bij iedereen thuis uitgenodigd, nemen ze bananen en mango’s voor je mee en houdt ’s nachts de haan de wacht.

In Singapore zei de taxichauffeur dat 3 maanden Bali veel te lang was, er was niets te doen behalve op het strand liggen. Ik denk dat mijn ziel geschrokken was van Singapore en hier op het strand en tussen de rijstvelden op me wachtte. Reis nooit waar je ziel niet wil zijn.

Sands

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Pingback: Hoogtepunten 2014 | zonder vonk geen vuur

 2. Pingback: Hoogtepunten | zonder vonk geen vuur

 3. TUUP EN MIEM....

  Indiaas is inderdaad beter dan iets….. In ieder geval beter dan nederlands, wat eten aan gaat….. Hoop dat jullie de spruitjeslucht niet missen… Geniet er van met z’n 3tjes.

 4. Chris & Ledisna

  Fijne tijd op Bali samen!! Geniet ervan!

 5. bastiaan de Cock

  Heb Bali alleen maar van afstand gezien en zag er onnoemelijk beter en mooier uit dan het onrustige Singapore. Have fun there

  Bastiaan

 6. Lea Geerling

  Fijn dat Balie goed voelt ! Geniet want de tijd vliegt .Liefs Lea

 7. Gelukkig is je ziel geland op Bali.
  Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: