Bio-logisch

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen?

Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed voor je is en bovendien helpt kanker te voorkomen en/of te bestrijden. Groene thee, kruiden, chocolade, bosvruchten, kurkuma, groentesappen en Omega 3. Maar ik denk dat het niet alleen gaat om wat je eet, maar ook om de kwaliteit van je eten. Ik worstel al jaren met de vraag ‘wel of geen biologische voeding’. In eerste instantie omdat ik het milieu wilde sparen, tegenwoordig omdat ik niet ten onder wil gaan aan kanker. Geen enkel tegenargument is mij vreemd: je weet nooit zeker of het wel echt biologisch is, is het echt wel beter voor het milieu, het is veel duurder, het ziet er minder mooi uit, het verrot en beschimmelt eerder, ze spelden je maar wat op de mouw, ze laten je heus geen gif eten en nog 13 in een dozijn. Nu ben ik er klaar mee, geen smoesjes meer, voor mij staat vast: biologisch = beter.

We worden elke dag blootgesteld aan een bombardement van giftige stoffen: uitlaatgassen, kleurstoffen, schoonmaakmiddelen, pesticiden. In ons leven bouwen deze stoffen zich op in ons lichaam. De losse doses an sich zijn misschien niet schadelijk, alles bij elkaar opgeteld ben je ze beter kwijt dan rijk. Sommige vermijd je makkelijker dan anderen. Een aantal van deze misbaksels kun je vermijden door biologisch te eten.

Veel vervuilers beïnvloeden onze hormoonhuishouding, een aantal lijken bijvoorbeeld op oestrogenen. Deze zogenoemde ‘xeno-oestrogenen’ zitten in pesticiden en herbiciden en stapelen zich onder andere op in het vet van vee. Mijn tumor is dol op hormonen en ik krijg nu dan ook hormoonbehandeling om alle hormonen in mijn lichaam het zwijgen op te leggen. Waarom zou je ze dan nog eten?

Vlees en zuivel zouden goed zijn voor 90% van de rotzooi die we binnen krijgen, waaronder veel hormonen. Ik zie kansen, bovendien zorgt onze idiote vlees- en zuivelconsumptie voor enorme milieuproblemen. Andere gifstoffen zitten in bepaalde plastics of toiletartikelen. Vervelend zijn ook fosfaten, die veel in industrieel bewerkt voedsel voorkomen (frisdrank, smeerkaas, gebak, vruchtensappen, pizza’s, magnetronmaaltijden, bewerkt vlees enz.).

Biologisch dus, want biologisch gehouden dieren eten onbespoten voedsel en geven dus gezonde melk, vlees en kaas. Biologische groenten en biologisch geteeld fruit worden niet bewerkt met pesticiden en aan verpakte biologische producten worden veel minder extra stoffen zoals fosfaten, zout, E-nummers en suikers toegevoegd. Amerikaans onderzoek wees uit dat kinderen die een week lang voeding kregen die voor meer dan 75% uit biologische producten bestond, zes tot negen maal minder organochloorverbindingen uit pesticiden (de meest voorkomende) in hun urine hadden dan kinderen die voedsel kregen uit de standaard supermarkt. Bij de kinderen met het conventionele voedsel was het pesticidenniveau vier keer zo hoog als de officiële veiligheidslimiet. Just saying. In Frankrijk deden ze een vergelijkbaar onderzoek onder zwangere vrouwen, uitslag idem. Na een paar dagen biologische voeding zijn de waarden al weer gezond.

Elke dag, ons hele leven lang, gebruiken we voedsel om in leven te blijven, om de dingen te kunnen doen die we graag doen. We geven het onze kinderen om groot en gezond te worden. We kopen een mooi huis, een lekkere bank, rijden een betrouwbare auto, kopen goede schoenen, een warme jas, ons kind moet naar een goede school, je vrouw naar de beste dokter. Ik stelde mezelf de vraag: Waarom dan niet het beste eten? Waarom dan besparen op datgene wat echt van belang is voor je gezondheid, de gezondheid van je kind, elke dag weer, drie keer per dag! Ga ik zitten wachten tot er onomstotelijk, keihard wetenschappelijk bewijs is geleverd, totdat het Voedingscentrum het zegt? Boeien dat het een paar centen meer kost, je krijgt ook waar voor je geld, waar voor je gezondheid. En en passant help je de aarde ook nog een handje, mooi meegenomen toch, hebben onze kinderen ook nog wat als ze straks groot en gezond van die goede school afkomen.

Een paar tips:

–       Koop zoveel mogelijk seizoensproducten, die  zijn meestal goedkoper/in de aanbieding en vaak ook het lekkerst in hun eigen seizoen
–       Koop van dichtbij, dat bespaart ook weer een hoop ellendige CO2-uitstoot
–       Bij de Albert Hein hebben zo ook gewoon biologische producten, zelfs de Lidl doet al aan biologisch groenvoer
–       Twee keer per week goed vlees van de bio-slager is goedkoper, gezonder en lekkerder dan zeven keer per week slecht vlees van de kiloknaller-boer
–       Kijk of er een biologische markt in de buurt is, vaak goedkoper dan de bio-winkel
–       Neem een biologisch groentepakket, hoef je er niet zelf over na te denken, bestaat ook voor vlees
–       Begin je eigen moestuin (www.makkelijkemoestuin.nl), of zoek iemand die er al een heeft
–       Vraag om biologische producten, overal, waar vraag is ontstaat aanbod
–       Bepaalde producten worden minder bespoten dan anderen, dus die kun je eerder niet-biologisch kopen:

Veel bespoten: appels, peren, perziken, nectarines, aardbeien, kersen, frambozen, druiven, paprika, bleekselderij, sperzieboontjes, aardappels, spinazie, kropsla, komkommer, pompoenen

Minder bespoten: bananen, sinaasappels, mandarijnen, ananas, grapefruits, meloenen, pruimen, kiwi’s, bosbessen, mango’s, papaya’s, broccoli, bloemkool, koolsoorten, paddenstoelen, asperges, tomaten, uien, aubergines, erwten, radijsjes, avocado’s

–       Maak het niet te zwaar, elke stap is er één en bespoten groenten en fruit zijn altijd nog beter dan niets (even weken in water met azijn helpt al heel wat!)

Dit meisje heeft het zelf onderzocht, t’is kinderspel….

 

Bron: oa Dr. David

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

Eén reactie

  1. Pingback: She let go | zonder vonk geen vuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: