Nuts about coconuts

Een verblijf op een tropisch eiland heeft zo zijn (gezondheids) voordelen. Zo kun je elke dag van een verse kokosnoot genieten, en laat dat nou echt supergezond zijn!

Ik denk dat de tropen niet meer zouden bestaan zonder de kokosnoot. De Balinezen gebruiken hem werkelijk overal voor: kokosmelk, kokosolie, kokoswater, kokosroom, kokosvlees. Huiduitslag? Kokosolie. Gebeten door een kwal? Kokosolie. Droog haar, droge huid? Kokosolie. Curry? Kokosmelk. Ontbijt? Kokosyoghurt, met kokossuiker en kokoshoning en kokosrasp. Dorst? Groene kokosnoot. Pannekoekje bakken? Kokosolie. Artsen hier in de Oost tijdens WOII gebruikten zelfs kokoswater in infusen omdat het super steriel is en bijna identiek aan ons menselijk bloedplasma.

Kokosnoten bestaan voor 90% uit natuurlijke, verzadigde vetten, een belangrijke bouwsteen voor het lichaam. Volgens het Voedingscentrum zijn deze jongens enorm slecht voor de gezondheid, maar in tegenstelling tot veel (dierlijke) verzadigde vetten, die lange vetzuurketen bevatten, zijn de verzadigde vetten uit de kokosnoot van de middellange variant. Deze worden heel snel omgezet in brandstof waardoor ze meteen energie geven en niet als vet in het lichaam worden opgeslagen. De vetten uit kokos stimuleren juist de stofwisseling en daarmee is het een van de weinige producten met verzadigde vetten die je helpt afvallen.

Kokosvlees zit bomvol vezels (goed voor de darmen), vitaminen (alle B’s en C), mineralen en anti-oxidanten.
Kokosolie/vet is erg ongevoelig voor verhitting, waardoor de samenstelling en voedingswaarde bij verhitting niet verandert en in tegenstelling tot veel plantaardige vetten dus niet oxideert en er geen vrije-radicalen ontstaan. Het doet dan ook heel goed dienst als bak- en frituurvet of als vervanging van boter op je boterham. Je hebt tegenwoordig allerlei ontgeurde varianten, zodat je maaltje niet naar kokos smaakt als je dat niet wilt, maar de ongeraffineerde en extra vierge (koudgeperste) versie is gezonder. Het smeert trouwens ook lekker: droge huid, droog haar, wondjes (tegen infectie). Vet en olie zijn overigens hetzelfde, vanaf 25 graden wordt het vet vloeibaar. Een lepeltje per dag werkt als een soort probioticum voor je darmen en dus tegen allerlei nare kwaaltjes en ziekten.
Kokoswater stilt de dorst en is goed voor de zenuwen en de spieren vanwege het vele kalium. Het bevat daarnaast ook cytokininen, goed tegen celveroudering, halelujah!
Kokosbloessemsuiker is tegenwoordig een van mijn favoriete suikervervangers. Het wordt gemaakt van de nectar van de kokosnootbloesem en heeft een heel lage waarde op de glycimische index (35), waardoor het de bloedsuikerspiegel niet zo van de wijs brengt als andere suikers.

De voordelen op een rijtje:

– tegen hoog cholestorol
– stabiliseert de bloedsuikerspiegel (goed voor diabetici en tegen snack-honger!)
– goed voor de opname van vitaminen en mineralen door de darmen
– goed tegen schimmels (oa candida), virussen, bacteriën, parasieten
– versterkt de darmflora
– goed tegen hoge bloeddruk
– goed tegen veroudering
– positief effect op de schildklier
– goed voor de opname van Omega-3 vetzuren
– tegen osteoporose
– goed tegen overgangsverschijnselen
– goed tegen ontstekingen
– goed voor de stoelgang

Anyway, met al die goede eigenschappen is het natuurlijk een ijzersterk middel in de strijd tegen kanker! En nog lekker ook. Ik gebruik veel producten van Royal Green, biologisch en verkrijgbaar bij de bio-winkel. Bij gebrek aan verse kokosnoten in Nederland drink je kokoswater uit een pak, bijvoorbeeld lekker door de smoothie. Kokosrasp is lekker in de yoghurt, de muesli of gewoon als snackje. En wat dacht je van lekkere koekjes (zonder suiker)? Kokosroom of melk is een goede, lactosevrije vervanger voor gewone room en melk. Een favoriet recept bij ons thuis:

Wortel-kokossoep
bosje wortelen (of een zakje geschrapte wortelen) – stukje gember, stukje kurkuma, theelepel komijn – blikje kokosmelk – bleekselderij – (verse) munt – bouillon

Gember en kurkuma beetje fruiten in de pan met wat komijn, worteltjes fijnsnijden en toevoegen met de kokosmelk en 800 ml bouillon, laten koken tot worteltjes zacht zijn, even de staafmixer erdoor, bleekselderij erbij, nog even laten koken, beetje munt erbij en klaar is Kees. Kan ook met kip en zonder groen, zonder gember enz, eigenlijk kan alles.

2014-01-09 15.03.43

Like the picca? Stem dan even hier, dan kan ik een leuke prijs winnen :-)!

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: