Shhh….meditatie tegen kanker

De geest kan bergen verzetten, zeggen ze, maar kan hij ook kanker genezen? Nu ik mijn spirit terug heb stuur ik hem maar eens op boot-camp: 1 week noble silence meditation.

Niet spreken, niet mailen, niet bellen, niet lezen, niet schrijven, niet What’sAppen. Wat dan wel!? Mediteren. Van vijf uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Het is tijd om de stilte eens laat spreken, want men zegt dat daar de antwoorden liggen op al je vragen. Of ik nu helemaal van het padje ben geraakt? Nop, ik probeer er juist op te komen.

In mijn favoriete antikanker-boek van Dr. David Servan-Schreiber wordt veel aandacht besteed aan de invloed van de geest op het (zieke) lichaam. Overmatige stress, opgekropte emoties, onverwerkte trauma’s: ze zouden allemaal bijdragen aan een perfect klimaat voor kanker om de kop op te steken. Voorbeelden van emotionele stress die onze gezondheid ondermijnt kennen we waarschijnlijk allemaal, maar kan het tegenovergestelde bereikt worden met een stabiele, rustige en vredige staat van zijn?
Ik lees momenteel een boek van de Australiër Ian Gawler, Je kunt kanker overwinnen, het is een oud boek (1984) en ik zet hier en daar mijn vraagtekens bij de soms vergaande (voeidings)adviezen, maar de man maakt wel een punt. Gawler stelt dat meditatie helpt stress en spanning in het lichaam los te laten zodat we ons lijf volledig kunnen ontspannen. Wanneer het lichaam kan ontspannen (en niet langer in de vecht/vlucht-stand staat door de eindeloze, dagelijkse stress-prikkels) kan ook de geest ontspannen en wanneer beide ontspannen zijn kan het lichaam doen waar het van oorsprong eigenlijk heel goed in is: zichzelf helen. Net zoals een gebroken been vanzelf heelt wanneer het bot gezet is, er een laag gips omheen zit en het rust krijgt, zo kan ook kanker genezen zolang de juiste omstandigheden gecreëerd worden. Oja, en wie is die Gawler dan wel dat hij het zo goed weet!? Gawler kreeg in 1975 botkanker, toen hij 27 jaar oud was. Zijn been werd afgezet, maar een jaar later was het terug en gaven ze de beste man nog slechts enkele weken. We zijn nu bijna veertig jaar verder en hij is kerngezond, heeft vier kinderen op aarde gezet en inmiddels duizenden mensen geholpen met hun gezondheid.

Dat dus, en daarom ging Jette Vonk op zoek naar iemand die haar kan leren hoe ze moet mediteren. En dan doen we het meteen maar goed. Pak Merta Ada en zijn Bali Usada gaan me helpen, een week lang, aan de voet van een heilige vulkaan hier op Bali. Hij ziet het in ieder geval zitten: ‘De geest is sterk, het zal je verbazen wat je in een week kunt bereiken.’ Hij denkt dat het me kan genezen en dat is vooralsnog veruit het beste vooruitzicht dat iemand me het afgelopen half jaar gegeven heeft. En anders heb ik in ieder geval een weekje rust aan mijn kop voordat ik weer terugkeer naar het leven in Nederland. Wordt vervolgd…

Bulshit

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

  1. leonne

    Heel veel succes 🙂

  2. Ingrid

    Good luck!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: