Kwetsbaar mens

Wubbo Ockels liet zich afgelopen weekend zien, als mens. Een mens met kanker, een mens dat zoekt, vecht, huilt en hoopt. Maar bovenal als voorbeeld, voor mij.

Het was Ockels die me op het spoor zette van Dr. David Servan-Schreiber, Ockels die me wees op de methode van Iceman Wim Hof (lees mijn verslag hier) en dit weekend was het opnieuw Ockels die me voorgaat in dit ‘project’ dat leven met kanker is. Nu de high van Bali wat is gezakt, vervangen door de loomheid van mijn eerste chemokuur en ik leef in de wetenschap dat nu ook mijn lever tumoren huist, had ik net even dat hart onder de riem nodig. Tja, leven met kanker is nu eenmaal niet altijd een feestje, ook al maken we er graag wat moois van. En dat was precies wat hij mij liet zien, dat ook hij het vaak niet weet, dat ook hij zoekende is, soms met zijn rug tegen de muur staat. Maar hij liet ook zien dat alles wat hij doet en aangrijpt vooral een manier is om verder te kunnen, door te gaan. En dus kruip ik maar weer achter mijn computer en doe wat ik doe om door te gaan: schrijven.

2014-03-28 10.23.41

Hij weet niet of het hem beter gaat maken, het eten, de Chinese bewegingskunst, het koude water van de Amsterdamse gracht. Ik weet niet of het mij beter gaat maken, mijn dieet, mijn yoga, mijn meditatie en straks ook de kou van Wim Hof. Maar het stuwt ons voort, het geeft hoop, het geeft je wat te doen, iets doen aan die kanker. Het niet weten. Dat je het gewoon niet mag weten, dat niemand van je vraagt te besluiten om te geloven dat je beter wordt. Ik kan dat besluit niet nemen, ik kan alleen maar zorgen dat ik er alles aan doe. Maar dat is een zware last, want wat als je er dan op een dag niet alles aan doet? Maar nu zie ik weer in dat elke dag nieuwe kansen biedt, elk moment kan weer een nieuw begin zijn, een nieuwe belofte aan jezelf. En soms moet je jezelf gewoon beloven lief te zijn, voor jou, zonder eisen, zonder doelstellingen, gewoon lief.

Wubbo Ockels: astronaut, wetenschapper, mens. Een kwetsbaar mens, en op zijn kwetsbaarst het kostbaarst. Dankjewel.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1406343

 

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. leonne

  Lieve Jette,
  indrukwekkend, veel herkenningspunten en Wubbo verwoorden zijn gevoelens duidelijk eerlijk en met veel gevoel zoals jij dat ook zo bewonderingswaardig doet “respect” hiervoor Jette.
  Sterkte en geluk.

 2. Marlies Janssens

  Indrukwekkend was het en vooral interessant dat Dr. David Servan-Schreiber uitgebreid ter sprake kwam!!
  Jette, ik wens je alle kracht en moed toe!!

 3. Ingrid

  Ik was ook erg onder de indruk van de uitzending, zat er opeens eigenlijk per ongeluk naar te kijken.
  Prachtig mens, net als jij en fijn dat we het allemaal op onze eigen manier mogen doen, met zoveel prachtige voorbeelden. Tenslotte zijn het niet de jaren die tellen,, maar de tijd die je werkelijk ‘geleefd’ hebt! Aldus een van mijn wijze broers. Liefs Ingrid

 4. Ans Keller-van Mol

  Heel fijn weer wat van je te lezen. Ik heb de uitzending van Wubbo Ockels ook gezien.
  Het maakte diepe indruk op me en moest aan jou denken.
  Jullie zijn twee vreselijk moedige mensen die tot het uiterste gaan.
  Het geeft enorme kracht en positiviteit.
  Alle goeds en heel veel sterkte met de behandeling gewenst Jette.
  Ik denk veel aan je.

 5. Jacoby

  Lieve Jette, Wens je heel veel kracht toe!!! Waar je die ook vandaan gaat halen!!! En heel veel geluk zodat het muntje de goede kant op zal vallen!!!! Denk aan jou!!!! Liefs Jacoby

 6. Fransje Beers

  Dag Jette,
  Ook op mij heeft de uitzending veel indruk gemaakt. Ik zag zo’n grote overeenkomst met jou en je strijd tegen de tumoren. Alle oppervlakkigheid overboord, het is ook niet echt belangrijk of anderen je begrijpen, je volgt je eigen kompas, met overgave! Het ontroerde me zo dat ik de uitzending daags erna nog een 2e keer heb bekeken. Ik wens jou evenveel moed toe in het vervolg van de strijd!
  Tot de 5e. Liefs, Fransje

 7. Karien

  Hoi Jette,
  Ik had de uitzending met Wubbo niet gezien, maar heb hem nu nog bekeken.
  Wat een bijzonder mens is hij….. net als jij!
  Ik hoop dat jij hier nóg meer kracht uit put!
  Groetjes, Karien

 8. Fijn weer iets van je te horen.heb het gezien van wubbo ockels op T.V. Moest gelijk aan jou denken.Hoop je 5 april te zien! Sterkte met de chemo kuren.Liefs Lea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: