Waarom suiker ziek maakt

Suiker maakt je ziek. Daar, ik heb het gezegd. Dit is een blog dat je waarschijnlijk liever niet leest, maar wel zou moeten lezen. En denk erom: don’t shoot the messenger.

Ikzelf stopte ongeveer twee jaar geleden met het eten van suiker, cold turkey. Ik was al een half jaar doodziek vanwege ernstige reuma-klachten en niets wat de dokter probeerde zette tot dan toe enige zoden aan de dijk. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en kwam ik terecht bij een ayurvedisch arts die me (onder andere) een dieet gaf om van een ernstige candida-infectie af te komen, de vele gifstoffen in mijn systeem aan te pakken en de ontstekingen in mijn lijf terug te dringen. Geen suiker dus. Geen probleem, dacht ik. Zoals heel veel mensen om mij heen meende ik helemaal niet zo veel suiker te gebruiken. Geen suiker in de thee, geen suiker in de koffie, bijna nooit frisdrank en matig met snoep en koek. Well ladies and gentlemen: think again!
Eenmaal in de supermarkt stond ik minutenlang naar verpakkingen te turen, de ene na de andere ingrediëntenlijst doorspittend. En wat zie ik tot mijn ontsteltenis? Overal zit suiker in! Ik denk serieus dat driekwart van de gemiddelde supermarkt LEEG zou zijn als je alle producten met toegevoegde suikers weg zou laten. Even een kleine greep uit het assortiment:

broodjes – bouillonblokken – knakworsten  – sojamelk – yoghurt – ketchup – mayonaise – tortillawraps – crackers – muesli – soep – paneermeel – pannenkoekenmix – broodmix – afbakbrood – vruchtendranken – sojasaus – slasaus – kruidenboter – paté – pesto – magnetronmaaltijden – kant-en-klaar sauzen – brood van de supermarkt

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is alles in een pakje, zakje of bakje verdacht, zeer verdacht. En ja, ook bijna alle baby- en kinderproducten vanaf 12 maanden bevatten toegevoegde suikers. Ik heb getallen voorbij horen komen van 40 kilo. Veertig kilo wat? Veertig kilo suiker die we per jaar onbewust binnenkrijgen. En dat is dus los van de frisdrank, koekjes, snoep en suikerklontjes in de koffie. Even ter vergelijk, de oermens nuttigde zo’n 2 kilo suiker per jaar, halverwege de negentiende eeuw was dat 5 kilo en tegenwoordig zitten we op de 70 kilo per persoon per jaar.

suiker

Soorten suiker
Elk mens heeft suiker (glucose) nodig. Glucose is voeding voor onze hersenen, zonder gaan we gewoon dood. De overkoepelende naam voor suikers is koolhydraten en zoals we allemaal weten leveren die onze energie. Koolhydraten zijn dus onmisbaar in onze voeding, maar er zijn verschillende varianten die elk een andere uitwerking op ons lichaam hebben. Op het moment dat we suiker tot ons nemen schiet onze bloedsuikerspiegel omhoog en gaat ons lijf insuline aanmaken om deze weer snel omlaag te brengen. Hoe extremer deze pieken en dalen, hoe slechter voor ons lichaam. Vooral enkelvoudige, snelle suikers zorgen voor hoge pieken en dus diepe dalen, dit is de categorie snoep en koek (glucose, fructose en galactose). Een gevolg van deze achtbaan is dat je na suikerinname een zogenoemde suikerdip krijgt, je kunt je moe, slap en hongerig voelen (waardoor je weer gaat eten enz. enz.). Een ander nadeel van deze soort suiker is dat het ontdaan is van alle vitamines en mineralen. Wanneer je deze suiker eet worden deze uit je botten onttrokken waardoor op den duur botontkalking kan ontstaan. En last but not least, het is verslavend. Daar kan ik persoonlijk over meepraten. Cold turkey van de suiker af is geen sinecure. Vier dagen lang voelde ik me een vaatdoek, kun je nagaan voor iemand die zich al slecht voelde! Ik stond op met slaap en ik ging naar bed met slaap. Zelden ben ik zo moe geweest. Andere afkickverschijnselen die bekend zijn na een suikerstop: trillen, zweten, stress en hoofdpijn.
Naast de enkelvoudige suikers zijn er ook tweevoudige suikers, denk aan biet- en rietsuikers (sacharose, lactose en maltose). Deze brengen iets minder heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel teweeg, mede omdat ze vergezeld gaan van onder andere vezels. De meervoudige suikers vinden we in bijvoorbeeld zetmeel en granen (bijvoorbeeld havermout of volkorenbrood). Op de zogenaamde glycemische index (een voorbeeld op www.ahealthylife.nl) wordt aangegeven hoeveel invloed een product heeft op de suikerspiegel, hoe lager hoe beter. Patentbloem (witte pasta, wit brood, witte rijst) en aardappelen staan hier dus ook op (net als melk) en leveren bakken met enkelvoudige suikers.

Gevolgen van suiker
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de gevolgen van ons huidige suikergebruik en de uitkomsten zijn niet mals. We wisten natuurlijk al dat je er dik van wordt en gaatjes van in je tanden krijgt, maar onderzoek toont ook aan dat het de werking van je immuunsysteem ernstig schaadt. Doordat het loopt te kloten in je darmen (pardon my French) ondermijnt het je algehele gezondheid en krijgen allerlei kwalen en ziekten vrij spel. en dan hebben we natuurlijk nog de kankertroef, kankercellen blijken te leven op glucose (niet voor niets meet een PET-scan de gebieden in het lichaam die het meest glucose gebruiken). Wanneer ons lichaam insuline aanmaakt komt er tegelijkertijd ook IGF vrij, een stof die celgroei stimuleert. Bovendien stimuleren beide stoffen ontstekingsfactoren, die weer als meststof fungeren voor heel veel ellende, waaronder kanker. In meerdere onderzoeken is aangetoond dat een verhoogd IGF/insulinegehalte de kans op verschillende soorten kanker (waaronder borstkanker (7x) en prostaatkanker (9x)) aanzienlijk verhoogt (zie Dr. David, hoofdstuk 6). Veel onderzoekers zijn inmiddels van mening dat de explosie van kankergevallen in onze tijd onder andere veroorzaakt wordt door de vele suikers die we eten (ook een te hoge inname van Omega 6 wordt als oorzaak gezien, zie hier mijn blog daarover). En dan hebben we het nog niet eens over de wildgroei aan allerhande auto-immuunziekten, ontstekingsgerelateerde ellende en de alledaagse huis-tuin-en-keuken kwaaltjes.
Na mijn vier dagen van extreme moeheid kwam de keerzijde van de medaille, gelukkig. Voor het eerst in mijn leven stond ik ’s ochtends zonder problemen op, manlief moest even dubbelchecken of zijn vrouw niet stiekem vervangen was door een geoptimaliseerde cloon van zichzelf. Maar neen. Ook de heftige netelroos en schimmelinfectie die mij regelmatig plaagden bleven weg, ik had minder last van mijn menstruatie en meer energie. Bovendien heb ik inmiddels een veel verfijndere smaak, ik proef nu veel beter en geniet meer van bepaalde producten dan voorheen, mijn huid is niet langer droog en ik heb geen puistjes meer. En ja, ook de ontstekingen werden minder en zijn uiteindelijk helemaal verdwenen, al weet ik niet of dat geheel en alleen aan mijn nieuwe dieet te danken is. Even wat kwalen die door suiker veroorzaakt kunnen worden op een rij:

acne – hoofdpijn – migraine – schimmelinfectie – vermoeidheid – slapeloosheid – overgewicht – eczeem – darmproblemen – slechte concentratie – hyperactiviteit – ontstekingen – verkoudheid -diabetes 2

Voor een nog veel langere en schokkende lijst (met verwijzingen) kun je kijken op www.ahealthylife.nl.

Wat laat je staan
Eerlijk is eerlijk, het is echt lastig om helemaal om te schakelen en als je geen acute reden of ijzersterke wil hebt zou ik het dan ook vooral stap voor stap aanpakken. Begin gewoon eens met het lezen van verpakkingen en let op toegevoegde suikers. Kijk naar de ingrediëntenlijst, niet de lijst met voedingswaarden (bijna overal zitten namelijk koolhydraten in dus dat kan misleidend zijn). Bouw je suikergebruik in koffie/thee af, zoek naar alternatieven voor frisdrank en vruchtensappen die geen toegevoegde suikers bevatten en hetzelfde geldt voor andere producten. De supermarkt biedt lang niet altijd uitkomst, maar de natuurwinkel vaak wel. Vuistregel is ‘hoe minder bewerkt hoe beter’, dat geldt voor alles. Hoe verser en biologischer hoe beter. Zelf maken is vaak veel gezonder dan voorverpakt koken. Vervang witmeel door bruin/volkorenmeel, witte rijst door zilvervlies of basmati. Ja dat is even wennen, maar het lukt. Gebruik minder brood, maisproducten en aardappelen. En helaas, alcohol = suiker. Hier een overzicht van de verschillende gedaanten waarin suiker op de ingrediëntenlijst verschijnt:

Suikers schuilnamen

Wat doe je wel
Allereerst hou je de 80-20 regel aan, zo houd ik het tenminste vol. Tachtig procent van de tijd houd je je aan je regels, twintig procent van de tijd mag je een beetje buiten de lijntjes werken. Als je, net als ik, van zo nu en dan een koekje of een taartje houdt, ga je op zoek naar verrukkelijke recepten zonder suiker, echt het internet staat er bol van. Zie mijn Stuff I like-pagina voor websites. Bij de boekhandel liggen inmiddels ook talloze boeken over een suikervrij bestaan. Je kunt ook een gratis ‘Ik eet suikervrij’-cursus volgen via ikeetsuikervrij.nl (ook recepten en een lijst met suikervrije producten in de supermakrt). En natuurlijk kun je suikervervangers gebruiken, mijn favorieten zijn: kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing (bekijk bijvoorbeeld hier welke hoeveelheden je gebruikt). Deze bevatten allemaal suiker, maar laten je bloedsuikerspiegel minder omhoog gaan. Waar helemaal geen suiker (en geen calorieën) in zit is stevia. Kies ook hier voor de meest onbewerkte variant en dat zijn (biologische) druppels. Vanille is ook een heerlijke zoetstof, recht uit een vanilleboon geschraapt, in poedervorm of in concentraat (geen vanillesuiker!). Aspertaam, wat in light-producten zit, is erg omstreden en ik blijf er uit de buurt. En ga je voor de good old cold turkey-style, met drie weken ben je clean.

Dit is wat ik in de afgelopen twee jaar bij elkaar gesprokkeld heb aan kennis omtrent suiker en ik heb geprobeerd alles zo goed mogelijk te checken en te interpreteren. Ook naar aanleiding van reacties op dit verhaal heb ik nog zaken aangepast. Ik ben geen expert of wetenschapper! Voor mij helpt het in ieder geval, ik heb al veel anderen gesproken die er ontzettend veel baat bij hebben en ook mijn gezin is inmiddels om (manlief), mist het niet (zoonlief) of bouwt morrelend af (vaders). Dusssss….join the club & feel better!

PS ‘Als het zo slecht voor ons was dan zouden ze het heus niet overal indoen’. Ken je hem? Even deze aflevering van Zembla kijken, over de suikerpolitiek.

keep-calm-and-dont-shoot-the-messenger-2

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Omdat Reuma een autoimmuun ziekte is merk jij de gevolgen van suiker meer. De blog Van Sarah Wilson die het boek I quit sugar schreef, zal je erg interessant vinden.
  Ikzelf heb ook een autoimmuun ziekte – praat er wel niet veel over op mn blog – en eet ook nauwelijks suiker. Ik heb een evenwicht gevonden.

 2. michel scholten

  Door geen tot heel weinig suiker te nemen ben ik 27kilo afgevallen, omdat je naar drie maanden totaal geen honger meer heb en dan gewoon normaal gaat eten.
  Na twee broodjes zit je vol en gewoon avondeten.
  Mijn mening is laat suiker staan.

 3. Trouwens, nog even iets… je begint met: zonder suikers gaan we dood. Misschien kun je nog toevoegen in dit -overigens heel goede artikel- wat wél goede suikers zijn, bijvoorbeeld de suikers die in fruit zitten! En dat we, als we helemaal of bijna, suikerloos gaan, we ECHT MEER DAN 2 STUKS FRUIT PER DAG MOGEN, terwijl de meeste diëtisten glashard beweren dat meer dan 2 stuks per dag “niet goed is, want daar zitten ook suikers in”… Stupids. Dat zijn de goede suikers!! Denk na!

  • Anita

   Fruit is niet meer dan groente met veel meer suiker. En ja, er zitten meer voedingsstoffen in dan in geraffineerde suiker, maar fructose is wat het is, in welke verpakking dan ook.
   Eet liever een schep groente meer en doe rustig aan met (suikerrijk) fruit.
   Bessen zijn relatief laag in suiker, die kun je best regelmatig eten, maar één portie per dag is meer dan zat.
   Alles waar je bloedsuiker van omhoog vliegt kun je het beste vermijden.

   Dat ons lichaam suiker nodig heeft om te overleven is in die zin waar dat sommige cellen glucose nodig hebben. Echter, deze cellen kunnen vaak ook prima functioneren op ketonen (die komen vrij bij vetverbranding). Daarnaast kan het lichaam de benodigde glucose (= heel wat anders dan fructose) zelf maken van groente, eiwitten en zelfs opgeslagen vet.
   De enige cellen die niet zonder suiker kunnen overleven zijn kankercellen.

 4. Is basmati rijst even goed als zilvervliesrijst??

 5. Peter.

  Wie het boek “Broodbuik (Wheat Belly)” van Wiliam Davis leest, wordt komt erachter dat tarwe nog grotere pieken in de suikerspiegel veroorzaakt. Het maakt hierbij weinig uit of dat wittte, of volkorenproducten zijn. En dat is heel slecht nieuws want tarwe zit ook werkelijk overal in. Dus alleen brood laten staan werkt niet volledig. Onderzoek toont bovendien aan, dat de in gluten (onderdeel van tarwe) tarwepolypeptide (of exirfine) werkt op de morfinereceptoren in de hersenenen aldus verslavend werken (zoals de hardloper verslaafd raakt aan dopamine, en de junk aan heroïne of cocaïne.
  En ja,…. het is allemaal op Amerikaanse leest geschoeid en roept weerstand op. Toch is Wiliam Davis een degelijke wetenschapper tegen de stroom in die de voedselfabrikanten op zijn weg vindt.
  Het zal wel minder zwart/wit zijn dan er geschetst wordt, maar toch….
  Neem er kennis van en doe je voordeel. Zeer de moeite waard.

 6. hi, wat een boeiend blog over deze duivelse suikers! Herkenbaar hoor, ik heb 4 jaar terug ook zo’n last gehad van candida in mijn darmen en depri gevoelens.. Toen ik naar een homiopatisch arts ging werd mij hetzelfde aangeraden.. Ik heb het gedaan en ik voelde mij zoveel beter! Eerst was het even doorbijten, maar het geeft je zoveel meer bruikbare energie! Dat luchtte echt op.. Tegenwoordig eet ik zo af en toe wel weer eens ‘foute’ suikers, maar lang niet zo veel meer als toen! Het heeft mij veel geleerd over gezonde voeding en ik weet nog dat ik net als jij op onderzoek uit ging in de supermarkt (shocking!!!) en dan ik zo schrol van al die suikers! Gezond eten is echt een must voor ons mensen… Snoepen kan af en toe wel, maar van die suikerverslaving zou 95% van de mensen heeeeel goed doen!!

 7. Roos

  Als je in de 20% van de tijd toch wat zoets wil, kan je beter koek o.i.d. Maken met rijststroop, moutstroop of maisstroop. Witte, snelle suikers zorgen voor hoge pieken en dalen, zojuist genoemde langzame suikers zorgen voor minder hoge pieken en dalen en zijn daarom beter voor je. Honing is overigens ook een witte, snelle suiker!

  Mooi verhaal overigens! Eten doen we om ons motortje te laten draaien, niet enkel om onze maag te vullen, denk na wat je in je lijf stopt!

 8. Mariska

  Ik ben zelf heel enthousiast over de boeken van Amber Albarda met heel veel tips en recepten voor een gezonde en suikervrije levensstijl! Echt een eye opener!

 9. Sjors

  als je alvleesklier zoals bij mijzelf geen insuline aanmaakt en je afhankelijk bent van medicatie, kan suiker je leven soms redden. Dan kom je er achter dat zowel insuline als suikers(al dan niet in beperkte mate) gewoon nodig zijn om in leven te blijven.

 10. Anita Hoenderboom

  Ik vind het fantastisch om je blog te lezen. Zelf at ik altijd al weinig suiker en weinig kant en klaar. Sinds ik brood laat staan en geen koemelkproducten meer gebruik voel ik me veel beter. Ik heb wat van de reacties gelezen en ik ben vrij strikt. Je kunt toch echt heel lekker en gezond eten zonder toegevoegde suiker. (ik probeer volgens de voedsel zandloper te eten.)

 11. eurowoof

  Aangezien ingrediënten opgesomd staan naar hoeveelheid, is het in geval van kant-en-klaar ook een goede tip om enkel producten te kopen waarbij suiker op een 5de plaats of lager staat

 12. jelmer

  Ik baal altijd van artikelen als deze, ik ben zelf een “chemicus in opleiding” en als ik (zelfs met mijn gelimiteerde kennis) alle stukken moet verbeteren die biologisch, chemisch of logischerwijs niet kloppen ben ik morgen nog bezig. Ik zou graag dit soort dingen willen geloven, ik ben ook altijd wel open minded, maar maak hiervan een onderzoek en krijg het peer reviewdv en publiceer dat, alle grote “stevia firmas” hebben wel het geld voor een klein schalig of grootschalig onderzoek naar suiker gebruik en de effecten hier van, maar dat doen ze niet, wat in my opinion twee dingen kan betekenen, ze weten dat het niet klopt maar willen niet zelf voor het tegenbewijs zorgen of ze hoeven geen groter aandeel in de suikermarkt…

  • Anita

   Jelmer, als jij dan eens begint met het lezen van alle publicaties van Otto Warburg en alles wat daarop aansluit.
   Daar haal je vast een heleboel nuttige info uit. Oh en kijk eens naar de fructose uiteenzetting van Dr. Robert Lustig, dat zal voor jou ook zeer interessant zijn.
   Deze heren zullen voor jou een stuk geloofwaardiger zijn dan al die ongeletterde mensen die hier zomaar wat roepen.
   Zij zullen je ruimschoots van bronnen en onderzoeken voorzien om je nog heel lang bezig te houden.
   Veel plezier!

 13. J. MoorlaG

  Check de voedselzandloper van Chris Verburgh. Sinds april bezig en voelen ons fantastisch. Daarbij 8,5 kg pp kwijt en vol energie. Kost geen moeite, je hoeft je niet te beperken of in te houden. Iets uitgebreider koken, dat is alles! Probeer het! 🎷

 14. al 15 jr zegt m’n tandarts; “suiker is ernstiger in verslaving dan heroïne !”

 15. Sijts

  Moet ik dan gaan eten? Aspartaam? Die chemische troep komt mijn lijf niet in!

 16. Anja Hollander

  Wat een fantastisch stuk heb je geschreven. Na 5 weken Paleo ben ik helaas tijdens de afgelopen feestdagen weer gezwicht voor de suikers en junkfood. Sinds gisteren Paleo weer opgepakt. Dit stuk motiveert enorm om door te zetten. Thanks!

 17. Pingback: Memories & making new ones | JadeKnoppert

 18. Adrienne

  Sinds nov cold turkey in een week suiker afgebouwd en direct geen gist witmeel en koe producten, voel me zooooo veel beter mensen zien het aan mijn ogen en huid, mensen vinden het spartaans maar voelen niet wat ik voel en als de candida onder controle is tja door verfijndere smaak en wens om lichter te eten blijf ik op dit pad, ongeziene toegevoegde suiker werkelijk een gif voor de gezondheid.

 19. Mieke van Wijnen

  Drie jaar geleden zat ik, na 20 jaar ME/CVS, in de laatste fase van de ziekte: de vergiftigingsfase. De lever was zo overbelast en kon niet meer de opgehoopte virussen, bacteriën, toxinen en afvalstoffen verwijderen. Mijn bijnieren waren uitgeput en had een totale hormonale disbalans waardoor vele organen niet goed meer functioneerden, met alle gevolgen van dien. Ik was elke dag heel misselijk, gevoel van 10 kg stenen op mijn maag, veel infecties. Ik kreeg van mijn MDL-internist te horen dat mijn leverfunctie zo slecht was en ik maar moest zien hoe lang ik het nog vol hield. Hij kon niks voor me doen.Gelukkig kwam ik in contact met gezondheidscoach Jesse van der Velde die mijn probleem besprak met een Belgische ME specialist. Ik kreeg te horen dat het 1 min. voor twaalf was en ik in dit stadium direct moest stoppen met het eten van koolhydraten en andere suiker en mocht alleen nog eten; alles wat rent, vliegt, zwemt en groen(te) is. Nu, drie jaar later, is mijn leverfunctie goed, ben niet meer zo misselijk en opgeblazen gevoel, immuunsysteem werk beter, veel minder infecties, hormonale disbalans komt meer in balans en heb veel meer energie! Ik heb mijn leven terug!

  • Rudi Smit

   Hoi Mieke,

   Ben ook iemand met CVS maar volgens mij nog niet in de “eindfase”.
   Wel kreeg ik naar mijn weten een beetje het gevoel van dat er iets goed mis is in mijn lichaam dat lijkt op (wat jij schrijft) “de vergiftigingsfase”.
   Ik ben voor mezelf, zoals zo vaak, weer eens af gaan vragen waar dit nu aan kon liggen. ( met dezelfde klachten/symptomen als jij)
   Toen kwam ik op FB tegen wat suiker allemaal met je leven en lichaam doet…
   Er ging gelijk een lampje branden…..

   Heb nu 3 weken praktisch geen toegevoegde suikers (alleen light prod.) genomen en het is werkelijk waar niet te geloven!
   Al na 2 dagen stond ik klaarwakker naast het bed en veel energieker dan dat ik me de laatste 3 jaar heb gevoeld… niet te bevatten.
   Mijn huid voelt zacht…zie beter…veel minder spierpijnen.. opgeblazen gevoel weg….betere stofwisseling…..maar bovenal veel beter humeur..terwijl ik normaal rond dit jaargetijde m’n bed niet eens uit kom vanwege mijn depressies die ermee gepaard gingen..

   ik ga nog minder suikers gebruiken en zal volgende week ook eens even mijn bloed (waar volgens een “snelle prik” nooit iets mis mee was) laten testen…

   Het kon nog wel eens de oorzaak zijn van al mijn jarenlange dramatische klachten/ziektebed. (CVS/ME Fibromyalgie)

   Ik vond het intrigerend je verhaal te lezen en fijn een ziektegenoot te hebben die hier ook baat bij heeft!!

   Ik ga ook door!!!!

   Groet
   Rudi Smit

 20. Wat een fijn, duidelijk en verhelderend stuk! Voor mij is deze informatie niet nieuw, maar voor mensen voor wie het wel nieuw is leest dit makkelijk weg. Ik ga hem delen via de pagina van mijn klant, een voedingscoach. Dankjewel !

 21. monique

  Heerlijk dan meer en meer mensen deze en meer kennis vergaren, deze en meer! ik raadt iedereen http://www.fmtv.com, http://www.foodmatters.com , chris Karr (crazy sexy cancer) en http://www.foodbabe.com aan, in het engels maar ooooh wat moeten deze kennis delen zodat alle grote producenten er naar gaan handelen!
  voor mensen die nog wat sneller meer resultaat willen, Andrew Saul, the vitamine man!!!

 22. Suiker maakt niet iedereen ziek. Als je voor jezelf ervaart dat suikerreductie in je leefpatroon positief uitpakt voor jouw gezondheid hou het dan bij jezelf. Zodra je de ervaring publiceert kun je rekenen op bijval en kritiek.
  Laat iedereen voor zichzelf uitmaken wat zijn of haar waarheid is.

 23. loes

  vandaag at ik na een jaar heel af en toe een beetje te zondigen een high thea met alleen maar chemische rotzooi en suiker.. de “namaak”smaakjes kreeg ik niet eens meer weg en na 10 minuten had ik ontzettende hoofdpijn..ik kon mezelf wel voor mijn hoofd slaan..waarom moest ik zo nodig meedoen..?..het smaakt niet lekker en hoe je je daarna voelt…maar om daar te komen moet je wel eerst een jaar verder zijn en dan trap je dus alsnog in jezelf… dom,dom, dom..maar wel weer iets geleerd.

 24. Marleen

  Ik ben verbaasd over de cynische reacties die hier voorbij komen van sommige mensen. Suiker is rotzooi, punt uit. Je lichaam heeft suikers nodig die het zelf maakt van goede koolhydraten zoals veel soorten fruit, bonen, erwten, haver, zaden, pitten, quinoa, basmati- en zilvervliesrijst e.d. Geen gewone, witte, geraffineerde suiker en allerlei varianten daarop die in bijna al ons pre-fab eten zitten, die mede oorzaak zijn van het idioot hard stijgende percentage mensen met overgewicht en diabetes type 2. Ook de meeste zgn ‘gezondere’ suikervervangers die we sinds een jaar of 30 toevoegen aan ons eten i.p.v. suiker zijn minstens zo slecht. Stop er gewoon mee, zo nodig onder begeleiding van een (natuur)arts. Cold turkey, ik kan het iedereen aanraden die chronisch moe en lusteloos is. Het helpt ECHT!
  En ga er anders eens wat meer over lezen, internet staat bol van artikelen over voeding en de nieuwe inzichten op gebied van gezonde voeding. Ik heb mijn eetpatroon drastisch omgegooid in de laatste paar jaar en ik ben energieker dan ooit. Jammer dat er altijd cynici zijn die het niet willen weten, gewoon omdat het ze niet zo goed uitkomt misschien? En opmerkingen dat het niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd is, gecombineerd met neerbuigende benamingen aan het adres van de schrijfster? Sneu hoor. Als je op dit onderwerp googled kom je meer uitleg tegen over de gevolgen van voeding met een hoge glycemische index (GI) waarde dan je bereid bent te willen lezen, het is al zo vaak behandeld in vele artikelen en boeken. Zo’n 20 jaar geleden, kwam Montignac er voor het eerst mee (voor zover ik weet) en werd hij weggehoond. Maar de uitkomst van vele wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken hebben zijn theorie bevestigd. Suiker en andere voeding met een hoge GI stuwt je bloedsuikerspiegel omhoog, als reactie gaat je lichaam insuline aanmaken om de piek eraf te halen, maar dat gaat harder dan gewenst zodat je als gevolg een dip ervaart in de vorm van vermoeidheid, zweten, slappe benen en wat wij thuis de ‘hongerklap’ noemen. De overbodige afgebroken suikers worden in je lijf opgeslagen als vet en niet gebruikt, omdat je vanwege dat hongergevoel gaat eten. Het hele proces in een notendop. En we eten al zo lang ongezond dat een hoop mensen een verstoorde suikerhuishouding hebben, we zijn uit balans. Gevolg: ontstekingsziektes, chronische vermoeidheid, diabetes, overgewicht, onverklaarbare pijn in gewrichten en spieren, slapeloosheid, noem maar op.
  Als zoveel mensen er baat bij hebben om te stoppen met suiker eten, waarom reageren sommige andere mensen daar zo negatief op? Verdiep je in deze materie en kom dan met steekhoudende argumenten om je cynisme te rechtvaardigen!

 25. Gatze

  Sommige mensen staan hier best sceptisch tegenover en dat is begrijpelijk, tot voor een paar jaar zou ik ook zeggen dat dit dikke onzin is. Ik kan iedereen de boeken aanraden: ‘handboek holistische gezondheid’ en ‘antikanker’ geschreven door mensen die er verstand van hebben. Ik zeg dat de holistische aanpak DE manier is om iemand echt beter te maken i.p.v. symptoom bestrijding.

 26. ierdwyfke

  Als ervaringsdeskundige kan ik inmiddels zeggen dat suiker gewoon een verslaving is.
  Je krijgt letterlijk afkickverschijnselen alsof je gestopt bent roken en ik vind de verschijnselen erger dan toen ik een hele tijd gelee accuut gestopt ben met de antidepressiva (wát een troep).
  Geraffineerde suiker is gewoon een drug, niet meer niet minder.
  Je lijf haalt voldoende ‘suikers’ uit de groente/granen/fruit/peulvruchten die je op een dag eet.
  Ik merk vooral dat ik vele malen vitter ben, minder teneergeslagen en moe, beter uithoudingsvermogen en scherper van geest.
  Ik ben klaar met suiker.
  Als je het niet een jaar hebt geprobeerd van de geraffineerde zoethouder af te blijven hou dan gewoon je mening voor je.
  I dare you … En kom dan met je bevindingen.

 27. Hans

  Goed geschreven artikel! Alle onderdelen van de discussie komen aan bod en worden uitgebreid benoemd, incl kanttekeningen over bijv. discipline en dat je geen wetenschapper bent. Mijn familie is sinds enkele dagen bezig met een dieet van voedsel dat we ook zelf kunnen produceren, als voorbereiding op zelfvoorzienend leven. Dit artikel vormt een mooie extra motivatie, bedankt!

 28. Suiker en kanker zijn niet gecorreleerd. Dat is een hoax die al een flinke tijd rondspeelt maar niet gefundeerd is. Zie ook:
  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-causes/art-20044714?pg=2
  http://www.cancer.gov/cancertopics/myths

  De “groene” websites roepen om het hardst dat suiker kanker voedt, maar dat is ook niet zo raar. Kanker groeit als een wilde, dus heeft het veel energie nodig en dat komt in de vorm van lichaams-eigen suikers. We maken zelfs suikers van zetmeel in ons lichaam, dus feitelijk zou je dan ook geen aardappelen, rijst of mais meer moeten eten. Daar wordt je namelijk ook dik van en dik zijn geeft een extra risico op kanker. Maar dat is dus een heel andere reden dan “suiker is slecht”.

 29. Anke

  Hoi Jette,

  Zelf eet ik al bijna twee jaar suiker- en koolhydraatarm. Daarentegen eet ik veel vetrijk voedsel. Klinkt gek ja, maar eat fat is mijn motto. Het is namelijk niet voor niets dat ons lichaam van nature vet opslaat: we hebben het nodig als voedingsbron.

  Misschien wil je daar wat meer over weten. Dan is mark’sdailyapple interessant als blog. Ook het boek van Weston A. Price is inspirerend. Veel plezier ermee! groetjes Anke

 30. homme

  Super duidelijk geschreven, thx en waarheid als een klok.
  ” food matters” ook een goede website die veel over o.a. suikers zegt.

 31. Hoi Jette,

  Wat ben je goed bezig zeg! Ik sluit me aan bij de rij mensen met soortgelijke ervaringen. Ik ging zelf ook cold-turkey per 1 januari van dit jaar. Ik kan zeggen dat het een heleboel op z’n kop gezet heeft. Niet alleen voedingstechnisch, maar ook mentaal. Lekker eten hoort zo bij onze gezellige cultuur, terwijl al dat lekkers op lange termijn voor kommer en kwel zorgt. Het is de uitdaging om de omslag te maken naar je nu gelukkig voelen bij doen wat goed voor je is i.p.v. doen waar je op de korte termijn het meeste plezier aan beleeft. Wanneer je je plezier opgeeft door een gezonde keuze te maken voelt dat in het begin vaak nog als een offer en daarmee is het een hele opgave om vol te houden en door te zetten.
  Met vallen en opstaan heb ik het idee dat ik nu, 9 maanden later, oprecht blij ben met mijn nieuwe voedingskeuzes, zonder het gevoel te hebben iets op te geven. Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook meelezen op mijn blog over ‘mijn jaar zonder suiker’.

  Veel succes met alles en gefeliciteerd met je gezonde lijf!

 32. peter

  zoveeel waanzin hier.
  Ik ben een levensmiddelentechnologie student aan de WUR. en ik ben het gedeeltelijk oneens met dit verhaal.

  1) er is onderzoek gedaan naar verslaving aan suiker.. is niet het geval. Het is een geestes verslaving zoals gok verslaving. dus fysieke klachten lijken me ook heel sterk. dus suiker is net zo verslaven als cocaine is bangmakerij en kinderachtige nonsense.

  2) fructose een tweevoudige suiker? Je bent echt de minst ingelezen idioot die ik in tijden heb gezien
  glucose en fructose zijn beide monosacharides die samen saccharose vormen. een zo door u genaamde tweevoudige suiker. niet alle suikers worden omgevormd tot glucose. het lichaam kan ook fructose galactose etc. etc. verbranden. Alleen je hersenen kunnen louter glucose verbranden.

  3) vervolgens word granen als meervoudige suiker gezien. het klopt dat er koolhydraten in granen zitten, maar we gaan bier toch ook geen water noemen omdat bier voor een groot deel uit water bestaat?

  4) dan over de gevolgen van suiker. ik heb hier zelf geen wetenschappelijke artikelen hiervan opgezocht en zal je hier dan ook niet in tegenspreken. Ik vermoed echter wel dat dit alleen het geval is bij enorm veel suiker gebruik. volledig afzien van suiker gebruik vind ik dan ook stupide. Suikers kunnen wel degelijk gezond zijn als je er goed mee omgaat. korte suikers bij het ontbijt (je gaat dan immers de hele dag nog aan het werk) bij de lunch moet je doen wat goed voelt (korte suikers bij intensief werk, lange suikers bij minder intensief werk). en bij het avondeten moet je vooral lange suikers eten. Deze kunnen dan gedurende de avond en de nacht afgebroken worden zodat je een constante stroom van suikers hebt.

  Dus verkoop geen eigen mening als wetenschappelijke feiten. Dat is het zelfde als de grote levensmiddelenbedrijven doen. liegen.

  • Beste Peter van Grunsven, bedankt voor je reactie. Het kan best zo zijn dat er fouten in zijn geslopen. Ik ben geen expert en dat pretendeer ik ook niet te zijn. De fructose zal deze ‘enorme idioot’ aanpassen, verder raad ik mensen aan om vooral zelf te ervaren wat meer of minder suikergebruik met je doet en wat waanzin is of niet. Voor mij heeft het in ieder geval veel goeds gebracht in mijn strijd tegen reuma en nu kanker.

   • Simon

    Nou Jette netjes opgelost dit!
    Je geeft in je verhaal duidelijk aan, dat je een mening geeft.

    Er is idd tegenstrijdig bewijs of het nu wel of niet verslavend is. Ik heb zelf ervaren dat afbouw van suiker effect op je lichaam heeft.

    Daarnaast heb ik ook gemerkt dat als je na een suikervrije periode (bijv. 3 mndn) een pot Ben & Jerry’s ijs eet, je lichaam hier best heftig op reageert.

    Tot slot merk ik op, dat ik stoppen met suiker best lastig vond. Niet alleen vanwege de boodschappen, maar ook omdat je toch iets mist. Dit gevoel verdwijnt na verloop van tijd wel.

    Wellicht zijn de verschijnselen voor ieder mens anders. Een aantal lijken wel verdacht veel op verslaving. Maar misschien sluit mijn definitie van verslaving niet aan met wat er in tegenwoordig geschreven staat.
    Goed verhaal verder.

    Groet Simon

  • José

   Afgezien van de grammatica-fouten en het slordige Nederlands in uw antwoord, vind ik het bijzonder onaangenaam dat u de schrijfster van het artikel, zo ongenuanceerd een idioot te noemt.

  • Claudia

   Hallo Peter,
   Ik zelf denk/vind nl. dat suiker wel degelijk verslavend werkt.
   Waarom: Ik heb gemerkt dat als ik suikerrijk gegeten heb, ik veel sneller daarna weer trek krijg en het ook veel moeilijker vindt om niet te gaan snacken. Als je dat dus dagelijks doet zijn de gevolgen wel duidelijk lijkt me.

   Wat betreft het fysiek niet lekker zijn: Ik voel me, als ik een aantal dagen achter elkaar bv tijdens vakantie of feestdagen, bewerkt en suikerrijk eten heb gegeten, niet lekker. Ik heb gemerkt dat zeker mijn darmen niet goed reageren op suiker, ik ben dan slap, lusteloos en regelmatig ziek. Ik eet nu bijna 2 jaar koolhydraat arm en dat bevalt met prima moet ik zeggen, niet meer slap en lusteloos maar energie voor 10 en ziek zijn? Ja misschien een verkoudheid die de naam verkoudheid eigenlijk niet dragen mag.

   Misschien ben ik ook wel zo’n niet ingelezen idioot, maar wel iemand die kennis heeft uit eigen ervaring!

  • Anita

   Beste Peter,

   weet u waar de hersenen nog beter op functioneren dan op glucose??
   Ketonen.
   Suiker als brandstof wordt schromelijk overschat.

 33. Ik had een hersentumor maar sinds ik geen suiker meer eet is het helemaal weg. ik zat ook bij jade-health die mij dit adviseerd. ben ook niet meer naar mijn oncoloog gegaan, gewoon geen suiker meer eten.

  • Richard

   zo, dat is makkelijk zeg. Heb je kanker? Gewoon geen suiker meer eten. Die tumoren zijn er zo vandoor. Nou, had mijn halve familie dat maar eerder geweten. Ik zou het gauw aan alle doktoren gaan vertellen.

   • Anita

    Het is waar, maar bijna niemand WIL dat horen. Wel even bedenken dat granen voor je lichaam ook maar suikers zijn.

 34. Lien

  Jette, ik vind het heel goed van je dat je in de pen kruipt en dat je je – mede met ander mensen die zich bewuster zijn van voeding – durft te wagen in de strijd tegen vastgeroeste vooroordelen. denkpatronen en vooral algehele onwetendheid. Laat je niet ontmoedigen door de negatievelingen! Het is tijd dat we worden wakker geschud en het zal helaas nog wel even duren voordat deze ‘nieuwe waarheden’ weer algemene kennis worden. Ik sluit me echter volledig aan bij jouw mening over suiker.
  Wat de Zembla uitzending betreft: ik ben wederom sprakeloos dat het maken van winst voorrang krijgt over de gezondheid van de medemens. Er wordt knetterhard ontkent A) dat er een probleem is en dat B) de suikerindustrie er alle belang bij heeft om door te gaan op de ingeslagen weg en zelfs dus zogenaamd ‘onafhankelijk onderzoek’ doet naar suiker. (Vergelijkbaar dus met de tabaksindustrie of de goed ingeburgerde leus ‘melk is goed voor elk’… dat is dus echt niet zo! Van veel melk drinken worden vooral de melkfabrikanten heel blij want dat betekent meer omzet en dus meer winst, ten koste van een boel onnodig dierenleed, overgevoeligheid/allergieën, botontkalking etc.)
  Kortom: triest dat de mens zo met zijn medemens omgaat!

 35. nelly.aarden.

  ik herken dit,gebruik al 4jaar weinig of geen suiker,ik heb minder buik pijn.

 36. David

  Jette, leuk stukje.

  Ik wilde even toevoegen dat door de populariteit van ‘biologisch’ het risico op misleiding toeneemt. Zo viel mij een tijd geleden op dat een flink aantal zoute aardappelchips bij Ekoplaza ook (allerlei vormen van) suiker bevatten. En dat terwijl chips nu toch echt een ZOUTje is. Nu ja, je kunt die chips natuurlijk sowieso beter laten liggen, suiker of niet :P.

 37. ineke

  bedankt voor het stuk over het eten van teveel suiker. ik heb ook heel veel pijn in mijn benen, voeten en onderrug. kan haast niet lopen. zou graag willen weten wat mijn 1ste stappen zouden moeten zijn. weet niet waar ik moet beginnen. ja de snoep, koek en dat soort dingen laten staan. maar moet ik een afspraak maken met de dokter of zou u mij een suggestie kunnen geven.
  vast bedankt.

  • Hallo Ineke, bedankt voor je reactie. Ik zou sowieso even naar een dokter gaan mocht u dat nog niet gedaan hebben. Maar voor dit soort dieetvragen kunt u beter op zoek naar een ander soort specialist, denk aan een ayurvedisch arts, mesoloog, soms osteopaat of Chinees arts. Daarbij zijn er tegenwoordig in de grotere boekhandels veel boeken te vinden over dit onderwerp en hoe het aan te pakken en op ikeetsuikervrij.nl geven ze ook veel tips en een gratis cursus. Het is een zoektocht, stap voor stap! Heel veel succes.

  • annemiek6

   Nou Ineke,

   Ik heb precies dezelfde klachten als jij !
   Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan …

 38. toon van lith

  Ik heb ondertussen een AGE scanner en wil deze graag presenteren.
  Hij meet de veroudering van je cellen.
  Dus je biologische leeftijd.
  AGE zijn versuikerde eindproducten. De verbinding van suikers met proteine.
  Gr Toon

 39. bate batema

  Bate Batema Kollumerzwaag
  Hallo ik herken alles, 2 jaar geleden maar keertje naar dokter was zo moe al bij het opstaan en hebben eigen bedrijf en wou aan de slag maar lukte bijna niet zo moe smorgens al
  allemaal onderzoeken gehad konden niets vinden wel jaar lang Was echt moe.
  waren op gegeven moment bij klant aan het werk en had altijd 1,5 liter ijsthee mee ( denk je dat is toch bijna water) zegt de klant tegen mij bate weet je wel hoeveel suikerklontjes daar inzitten stuk of 4 zei ik, 42 stuks
  alleju ben direct gestopt met ijsthee en drink gewoon water op het werk geensuiker in de koffie en thee voel mij herboren beter en fitter maar kan nog beter. die reuma klachten herken ik en rug .

 40. Esther

  Niet alleen je hersenen hebben glucose nodig. Ongeveer je hele lijf draait op glucose. Ik begrijp maar niet dat er steeds van hoge pieken glucose gesproken wordt. Bij te hoge pieken glucose in je lijf heb je namelijk diabetes mellitus. Een niet nuchtere glucose van >7.8mmol/L heet afwijkend, een soort prediabetes, >11mmol/L spreken we van diabetes mellitus. Glucosedalingen onder de 4 mmol/L heet hypoglycaemie en komt alleen bij glucoseverlagende middelen bij diabetici voor en daarnaast bij nog een paar andere zeer zeldzame aandoeningen. Dus over welke pieken hebben we het hier? Uit je verhaal wordt mij niet duidelijk wat op korte termijn maakt dat je je slecht voelt. Ik had bij het lezen van dit artikel gehoopt op meer wetenschappelijke onderbouwing. Misschien dat dit nog volgt?

 41. tja…ziek zijn is van alle tijden…nu is het door suiker…wel vreemd dat we dan wel steeds ouder worden… als ik dit soort artikelen moet geloven ( en er zal zeker waarheid in zitten ) dan kunnen we bijna niets meer eten…. en alles ziektes die ik voorbij zie komen zoals. hoofdpijn – migraine – schimmelinfectie – vermoeidheid – slapeloosheid – overgewicht – eczeem – darmproblemen – slechte concentratie – hyperactiviteit – ontstekingen – verkoudheid – hebben ook een andere oorzaak..en dat zie ik zelf als een veel groter probleem …..deze oorzaak is de maatschappij en deze maatschappij veroorzaakt stress…heel veel stress … en deze stress kan mensen ook letterlijk ziek maken waarin ik uit eigen ervaring spreek.. Nu mijn stress en spanningen minder zijn heb ik geen eczeem meer….geen migraine…. bijna geen hoofdpijn meer….minder hyperactiviteit….betere concentratie…. verkouden ben ik bijna niet meer en ook de ontstekingen zijn als sneeuw voor de zon vertrokken…. waarbij 1 ding wel het zelfde is gebleven en dat is de hoeveelheid suiker die ik eet… Laten we ook gewoon genieten van het leven…Suiker is lekker en het kost zoveel meer energie om suiker uit te bannen dat het mijn kwaliteit van leven wellicht zal beinvloeden en dat zal dan weer leiden tot…….STRESS….ziekmaker nummer 1….. deze reactie is dus even om alles te relativeren…
  Peter

 42. manon

  Helemaal waar ik die het nu al ruim een jaar vanwege vele blaasontstekingen en het candidadieet is echt top je leert zoveel meer genieten van je eten alles proef je beter je leert zelf dingen te maken en er bestaat ook koekjes in.de biowinkel zonder suiker en die vind je na 2 maanden super lekker:) veel mensen vinden het maar onzin maar ik geloof er zeker in!

 43. annemiek6

  Hoi Saskia, ik lees dit net en ook ik heb al maanden enorme spierpijn,stramme benen en pijn onder in mijn rug,ik kan nu bijna niet meer lopen,wat goed om te lezen dat er iemand is die met dezelfde klachten rondloopt ! Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat….

 44. marie-Sophie

  Heel leerzaam om te lezen.Ga er mee aan de slag,Ik heb pieken dat ik gewoon moet snoepen, en wil er wel vanaf.

 45. gerard

  van leven ga je dood

 46. Constant Lansloot

  Goed bezig.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 47. Rutger

  Er zal zeker een grote kern van waarheid in zitten, maar kleine foutjes maken het minder geloofwaardig. Dat is erg jammer. Fructose bv is een enkelvoudige suiker, geen tweevoudige.

 48. Saskia Gaddum

  Jeetje, er gaat een nieuwe wereld voor mij open. Ik dacht dat ik gek was door te denken dat mijn onverklaarbare rugpijn en spierkrampen misschien wel eens met mijn suikergebruik te maken kon hebben. Mijn dokter heeft van alles geprobeert, maar niets hielp. Ik was extreem moe, depressief, last van krampen in mijn spieren en enorme pijn onderin mijn rug. Sinds twee weken snoep ik niet meer, geen koekjes en nog maar 1 klontje rietsuiker in mijn koffie en thee zonder suiker. Langzaam maar zeker begin ik mij beter te voelen en verdwijnt de pijn in mijn rug en spieren. Gisteren op een feestje champagne gedronken en ja hoor, sta weer op met pijn in mijn rug en spieren. Voor mij het bewijs dat suiker de boosdoener is. Dank voor je waarschuwing, ik ben nu helemaal vastbesloten om, net als jij, een 80/20 leefstijl er op na te gaan houden. Je hebt helemaal gelijk, weg met suiker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: