Waarom suiker ziek maakt

Suiker maakt je ziek. Daar, ik heb het gezegd. Dit is een blog dat je waarschijnlijk liever niet leest, maar wel zou moeten lezen. En denk erom: don’t shoot the messenger.

Ikzelf stopte ongeveer twee jaar geleden met het eten van suiker, cold turkey. Ik was al een half jaar doodziek vanwege ernstige reuma-klachten en niets wat de dokter probeerde zette tot dan toe enige zoden aan de dijk. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en kwam ik terecht bij een ayurvedisch arts die me (onder andere) een dieet gaf om van een ernstige candida-infectie af te komen, de vele gifstoffen in mijn systeem aan te pakken en de ontstekingen in mijn lijf terug te dringen. Geen suiker dus. Geen probleem, dacht ik. Zoals heel veel mensen om mij heen meende ik helemaal niet zo veel suiker te gebruiken. Geen suiker in de thee, geen suiker in de koffie, bijna nooit frisdrank en matig met snoep en koek. Well ladies and gentlemen: think again!
Eenmaal in de supermarkt stond ik minutenlang naar verpakkingen te turen, de ene na de andere ingrediëntenlijst doorspittend. En wat zie ik tot mijn ontsteltenis? Overal zit suiker in! Ik denk serieus dat driekwart van de gemiddelde supermarkt LEEG zou zijn als je alle producten met toegevoegde suikers weg zou laten. Even een kleine greep uit het assortiment:

broodjes – bouillonblokken – knakworsten  – sojamelk – yoghurt – ketchup – mayonaise – tortillawraps – crackers – muesli – soep – paneermeel – pannenkoekenmix – broodmix – afbakbrood – vruchtendranken – sojasaus – slasaus – kruidenboter – paté – pesto – magnetronmaaltijden – kant-en-klaar sauzen – brood van de supermarkt

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is alles in een pakje, zakje of bakje verdacht, zeer verdacht. En ja, ook bijna alle baby- en kinderproducten vanaf 12 maanden bevatten toegevoegde suikers. Ik heb getallen voorbij horen komen van 40 kilo. Veertig kilo wat? Veertig kilo suiker die we per jaar onbewust binnenkrijgen. En dat is dus los van de frisdrank, koekjes, snoep en suikerklontjes in de koffie. Even ter vergelijk, de oermens nuttigde zo’n 2 kilo suiker per jaar, halverwege de negentiende eeuw was dat 5 kilo en tegenwoordig zitten we op de 70 kilo per persoon per jaar.

suiker

Soorten suiker
Elk mens heeft suiker (glucose) nodig. Glucose is voeding voor onze hersenen, zonder gaan we gewoon dood. De overkoepelende naam voor suikers is koolhydraten en zoals we allemaal weten leveren die onze energie. Koolhydraten zijn dus onmisbaar in onze voeding, maar er zijn verschillende varianten die elk een andere uitwerking op ons lichaam hebben. Op het moment dat we suiker tot ons nemen schiet onze bloedsuikerspiegel omhoog en gaat ons lijf insuline aanmaken om deze weer snel omlaag te brengen. Hoe extremer deze pieken en dalen, hoe slechter voor ons lichaam. Vooral enkelvoudige, snelle suikers zorgen voor hoge pieken en dus diepe dalen, dit is de categorie snoep en koek (glucose, fructose en galactose). Een gevolg van deze achtbaan is dat je na suikerinname een zogenoemde suikerdip krijgt, je kunt je moe, slap en hongerig voelen (waardoor je weer gaat eten enz. enz.). Een ander nadeel van deze soort suiker is dat het ontdaan is van alle vitamines en mineralen. Wanneer je deze suiker eet worden deze uit je botten onttrokken waardoor op den duur botontkalking kan ontstaan. En last but not least, het is verslavend. Daar kan ik persoonlijk over meepraten. Cold turkey van de suiker af is geen sinecure. Vier dagen lang voelde ik me een vaatdoek, kun je nagaan voor iemand die zich al slecht voelde! Ik stond op met slaap en ik ging naar bed met slaap. Zelden ben ik zo moe geweest. Andere afkickverschijnselen die bekend zijn na een suikerstop: trillen, zweten, stress en hoofdpijn.
Naast de enkelvoudige suikers zijn er ook tweevoudige suikers, denk aan biet- en rietsuikers (sacharose, lactose en maltose). Deze brengen iets minder heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel teweeg, mede omdat ze vergezeld gaan van onder andere vezels. De meervoudige suikers vinden we in bijvoorbeeld zetmeel en granen (bijvoorbeeld havermout of volkorenbrood). Op de zogenaamde glycemische index (een voorbeeld op www.ahealthylife.nl) wordt aangegeven hoeveel invloed een product heeft op de suikerspiegel, hoe lager hoe beter. Patentbloem (witte pasta, wit brood, witte rijst) en aardappelen staan hier dus ook op (net als melk) en leveren bakken met enkelvoudige suikers.

Gevolgen van suiker
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de gevolgen van ons huidige suikergebruik en de uitkomsten zijn niet mals. We wisten natuurlijk al dat je er dik van wordt en gaatjes van in je tanden krijgt, maar onderzoek toont ook aan dat het de werking van je immuunsysteem ernstig schaadt. Doordat het loopt te kloten in je darmen (pardon my French) ondermijnt het je algehele gezondheid en krijgen allerlei kwalen en ziekten vrij spel. en dan hebben we natuurlijk nog de kankertroef, kankercellen blijken te leven op glucose (niet voor niets meet een PET-scan de gebieden in het lichaam die het meest glucose gebruiken). Wanneer ons lichaam insuline aanmaakt komt er tegelijkertijd ook IGF vrij, een stof die celgroei stimuleert. Bovendien stimuleren beide stoffen ontstekingsfactoren, die weer als meststof fungeren voor heel veel ellende, waaronder kanker. In meerdere onderzoeken is aangetoond dat een verhoogd IGF/insulinegehalte de kans op verschillende soorten kanker (waaronder borstkanker (7x) en prostaatkanker (9x)) aanzienlijk verhoogt (zie Dr. David, hoofdstuk 6). Veel onderzoekers zijn inmiddels van mening dat de explosie van kankergevallen in onze tijd onder andere veroorzaakt wordt door de vele suikers die we eten (ook een te hoge inname van Omega 6 wordt als oorzaak gezien, zie hier mijn blog daarover). En dan hebben we het nog niet eens over de wildgroei aan allerhande auto-immuunziekten, ontstekingsgerelateerde ellende en de alledaagse huis-tuin-en-keuken kwaaltjes.
Na mijn vier dagen van extreme moeheid kwam de keerzijde van de medaille, gelukkig. Voor het eerst in mijn leven stond ik ’s ochtends zonder problemen op, manlief moest even dubbelchecken of zijn vrouw niet stiekem vervangen was door een geoptimaliseerde cloon van zichzelf. Maar neen. Ook de heftige netelroos en schimmelinfectie die mij regelmatig plaagden bleven weg, ik had minder last van mijn menstruatie en meer energie. Bovendien heb ik inmiddels een veel verfijndere smaak, ik proef nu veel beter en geniet meer van bepaalde producten dan voorheen, mijn huid is niet langer droog en ik heb geen puistjes meer. En ja, ook de ontstekingen werden minder en zijn uiteindelijk helemaal verdwenen, al weet ik niet of dat geheel en alleen aan mijn nieuwe dieet te danken is. Even wat kwalen die door suiker veroorzaakt kunnen worden op een rij:

acne – hoofdpijn – migraine – schimmelinfectie – vermoeidheid – slapeloosheid – overgewicht – eczeem – darmproblemen – slechte concentratie – hyperactiviteit – ontstekingen – verkoudheid -diabetes 2

Voor een nog veel langere en schokkende lijst (met verwijzingen) kun je kijken op www.ahealthylife.nl.

Wat laat je staan
Eerlijk is eerlijk, het is echt lastig om helemaal om te schakelen en als je geen acute reden of ijzersterke wil hebt zou ik het dan ook vooral stap voor stap aanpakken. Begin gewoon eens met het lezen van verpakkingen en let op toegevoegde suikers. Kijk naar de ingrediëntenlijst, niet de lijst met voedingswaarden (bijna overal zitten namelijk koolhydraten in dus dat kan misleidend zijn). Bouw je suikergebruik in koffie/thee af, zoek naar alternatieven voor frisdrank en vruchtensappen die geen toegevoegde suikers bevatten en hetzelfde geldt voor andere producten. De supermarkt biedt lang niet altijd uitkomst, maar de natuurwinkel vaak wel. Vuistregel is ‘hoe minder bewerkt hoe beter’, dat geldt voor alles. Hoe verser en biologischer hoe beter. Zelf maken is vaak veel gezonder dan voorverpakt koken. Vervang witmeel door bruin/volkorenmeel, witte rijst door zilvervlies of basmati. Ja dat is even wennen, maar het lukt. Gebruik minder brood, maisproducten en aardappelen. En helaas, alcohol = suiker. Hier een overzicht van de verschillende gedaanten waarin suiker op de ingrediëntenlijst verschijnt:

Suikers schuilnamen

Wat doe je wel
Allereerst hou je de 80-20 regel aan, zo houd ik het tenminste vol. Tachtig procent van de tijd houd je je aan je regels, twintig procent van de tijd mag je een beetje buiten de lijntjes werken. Als je, net als ik, van zo nu en dan een koekje of een taartje houdt, ga je op zoek naar verrukkelijke recepten zonder suiker, echt het internet staat er bol van. Zie mijn Stuff I like-pagina voor websites. Bij de boekhandel liggen inmiddels ook talloze boeken over een suikervrij bestaan. Je kunt ook een gratis ‘Ik eet suikervrij’-cursus volgen via ikeetsuikervrij.nl (ook recepten en een lijst met suikervrije producten in de supermakrt). En natuurlijk kun je suikervervangers gebruiken, mijn favorieten zijn: kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing (bekijk bijvoorbeeld hier welke hoeveelheden je gebruikt). Deze bevatten allemaal suiker, maar laten je bloedsuikerspiegel minder omhoog gaan. Waar helemaal geen suiker (en geen calorieën) in zit is stevia. Kies ook hier voor de meest onbewerkte variant en dat zijn (biologische) druppels. Vanille is ook een heerlijke zoetstof, recht uit een vanilleboon geschraapt, in poedervorm of in concentraat (geen vanillesuiker!). Aspertaam, wat in light-producten zit, is erg omstreden en ik blijf er uit de buurt. En ga je voor de good old cold turkey-style, met drie weken ben je clean.

Dit is wat ik in de afgelopen twee jaar bij elkaar gesprokkeld heb aan kennis omtrent suiker en ik heb geprobeerd alles zo goed mogelijk te checken en te interpreteren. Ook naar aanleiding van reacties op dit verhaal heb ik nog zaken aangepast. Ik ben geen expert of wetenschapper! Voor mij helpt het in ieder geval, ik heb al veel anderen gesproken die er ontzettend veel baat bij hebben en ook mijn gezin is inmiddels om (manlief), mist het niet (zoonlief) of bouwt morrelend af (vaders). Dusssss….join the club & feel better!

PS ‘Als het zo slecht voor ons was dan zouden ze het heus niet overal indoen’. Ken je hem? Even deze aflevering van Zembla kijken, over de suikerpolitiek.

keep-calm-and-dont-shoot-the-messenger-2

Advertenties

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Maris

  Hoi hoi, dank voor de tips!!! Ik ben ook op zoek naar oplossingen om meer suikerloos 😊door het leven te kunnen gaan! Wel hier even een noot; honing is wel een alternatief voor pure suiker maar ben vaak tegengekomen dat dit juist je bloedsuikerspiegel flink laat stijgen..
  Verder heb ik het idee dat rugpijn ook een relatie kan hebben met suiker. Ben je op dat vlak ook wel eens informatie tegengekomen? Ik ben benieuwd!

 2. Wim

  Leuk artikel. Ben nu sinds 3 weken gestopt met alle snoep, koek, chips, frisdrank en het graaien in de tum tum bak. Een heel wonderlijk effect. Slaap als een os, voel mijn bolle buik verdwijnen, hongergevoel veel minder en voel me fitter. En niet onbelangrijk, heb last van stevige somberheid en depressies en dat lijkt ook veel beter. Sta veel beter op. Ben niet te rigide, dus eet gewoon 3 maal per dag maar wel minder. Maar eet ook nog gewoon aardappelen met groenten vlees en jus. Ook nog gewoon (volkoren) brood, een paar sneeen per dag. En veel meer fruit en groenten. Vind het een ontdekking. En wat een rotzooi drukken de mensen naar binnen, niets leuker dan in de booschappen karretjes kijken, een grote verzameling zoete troep.

 3.   Roxane1 septembre 2012Ps : et pour celle qui n’ont pas vu &lpqCo;&nbsa;uonfessions d’une accro du Shopping » regardez le, il est super ce film Cf l’image.

 4. Ik heb van naturen geen reuma maar als ik suiker gebruik krijg ik hoofdpijn en pijn aan mijn gewrichten raar eigenlijk dat suiker dat teweeg brengt ik heb daar eigenlijk nooit last van gehad tot sinds kort nu moet ik op passen net wat ik eet of drink . Vriendelijke groet Alex dannijs

 5. Tessa

  Hallo jette, ik zag je laatst bij humberto op tv en nu kwam je op Facebook voorbij. Zelf is er bij mij in 2014 tot 2 X toe borstkanker geconstateerd en vanaf het moment dat ik een petscan kreeg ook voor mij geen suiker meer! Voor de petscan werd ik ingespoten met een glucoseoplossing en op de vraag waar dat voor was, kreeg ik als antwoord dat de eventueel aanwezige kankercellen daar actiever van werden en dan beter te zien waren op de scan!!!
  Vanaf die dag heb ik ook de online cursus ikeetsuikervrij gevolgd en suiker met alle verwanten uit ons leven verbannen. Ik geloof echt in de kracht en zwakte van voedsel voor ons lichaam. Ook leef ik een beetje volgens de Voedingsregels van Moerman, baadt het niet dan schaadt het niet denk ik maar. Ik hoop voor jou dat je nog heel lang een mooie tijd. Zult hebben en dat je die rotziekte gaat overwinnen.
  Tessa

 6. Mirjam

  Ik was behoorlijk suikervrij, maar ik ben toch gezwicht voor brood en koekjes en appeltaart.
  Nu ik dit lees, ga ik weer opnieuw aan de slag. Dank je Jette. Ik heb je stukje in de VK eruit gescheurd met de tekst: “volg je droom, op dat pad word je gedragen, er blijken helpers aan de kant van de weg te staan. Kijk jezelf recht in de ogen.” Mooi.

  • Great work on creating such great inmiafrtoonal content! I am impressed by your work and your views. I agree with a lot of your thoughts and hope to read more.

 7. ik

  Je kunt ook een gratis ‘Ik eet suikervrij’-cursus volgen via ikeetsuikervrij.nl
  Als ik erop klik is het ineens niet meer gratis. hoe kan dat? moet je ineens 24,95 betalen

  • Hallo ik, ze zijn er helaas geld voor gaan vragen, maar wellicht toch de moeite waard?

   • ik

    Hoihoi, dank je wel voor je reactie. Kan helaas niets missen, daarom was ik helemaal blij dat ik iets had gevonden wat zou kunnen helpen en ook nog gratis was, maar helaas..

   • Dat is inderdaad jammer en begrijpelijk. Als je Google suikervrij eten kom je gelukkig een heel eind, ook qua recepten! Je kunt ook eens checken op candida dieet, dan krijg je ook veel tips. http://www.bebio.nl heeft nu ook tips hierover. succes!

   • Hansepans

    Niemand heeft koolhydraten nodig in zijn voeding. Essentiele koolhydraten bestaan niet. Vet en proteinen zijn essentieel, glucose kunnen we zelf maken uit eiwitten. Bovendien draaien hersenen beter op ketonen (uit vetverbranding) dan op glucose. De hartspier draait zelfs uitsluitend op ketonen. Verder volledig eens met het artikel: suiker = troep.

   • Had to come and post, Was just looking through my backlog on NewsGator and I very much appreciate everything you have to say. Laetrs!Here is my web blog

 8. Sillywolk

  Ik was bijna weer een beetje aan het loslaten vanwege alle commentaar om me heen. Dank voor he heldere verhaal. Het sterkt me opnieuw ermee door te gaan zoveel mogelijk (geraffineerd) suikervrij te eten.
  Een nuancering op je blog. Wat ik begreep uit mijn zoektocht is dat niet alle honing ‘beter’ is dan geraffineerde suikers. Je kunt dan het best de biologische (koudgeslingerde) honing nemen. En ahornsiroop schijnt van de 3 het minst goede alternatief te zijn. Palmbloesemsuiker de beste van de 3.

 9. Esther

  de oermens nuttigde zo’n 2 kilo suiker per jaar, halverwege de negentiende eeuw was dat 5 kilo en tegenwoordig zitten we op de 70 kilo per persoon per jaar.
  Naar mijn weten werden de oermensen niet ouder dan 40. Tekort aan suiker gehad misschien 😉 😉

 10. Wauw.. wat een prachtige uiteenzetting. Dank!

 11. Bianca, in gewoon vers fruit zitten ook koolhydraten, eet je dat ook nooit meer? Lijkt me niet echt gezond…. Overdrijven is ook een vak….

 12. Claudia

  Wauw…goed om eens duidelijk te krijgen wat suiker met je doet. Ik ga iig de uitdaging aan. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe een dag qua eten er dan uit ziet als je suikervrij eet…

 13. Gerard Pelzers

  In een nieuw verhaal van professor Robert Lustig wordt uiteengezet hoe verslaving aan suiker werkt. Ter ondersteuning van zijn boodschap voor de Amerikaanse samenleving (overmatige suikergebruikers) dat deze generatie zijn ouders niet zal overleven (video verschijnt 11 mei aanstaande).
  Food Addiction – A Serious Problem With a Simple Solution

 14. San

  ik ben meer vers gaan koken sinds de komst van mijn 2e. Nu hou ik inderdaad ook van lekkere dingen (kan goed met mate genieten), maar wil eigenlijk die suiker nog meer afbouwen. Ik ga zeker op een aantal links kijken uit je blog, vind het zeer interessant. Ook voor de gezondheid van mijn kinderen vind ik het belangrijk.

 15. Fredy

  wat word ik moe en kwaad van deze hypes. Over een jaar waait het weer over en zitten degenen die in het reguliere circuit een diagnose hebben gehad (zoals ik), met de gebakken peren. En bedankt meelopers.

 16. Als je minder suiker wil eten is dat uiteraard prima! Jammer dat de onderbouwing van stukken over suiker meestal niet juist is. Ik zal er een paar uithalen.

  Fructose heeft juist een lage glycemische index.

  Overgewicht ontstaat als je meer kcal eet dan verbruikt. Dat geldt net zo goed voor vet en eiwit als koolhydraten.

  Kokosbloesemsuiker is door die paar mineralen die erin zitten echt niet ineens een gezond alternatief. Waarom geloven mensen al die reclamepraatjes toch? Waarom houden mensen het niet bij feiten? Ik schreef er mijn laatste blog over 🙂

  PS komende woensdag voor profs bij Kraaybeekerhof een dag over zoet.

 17. de vos cesar

  ik heb gans mijn leven veel melk gedronken en nu nog gemiddeld 1 liter per dag en nu en dan een weinig suiker in de koffie wat kan daar mis aan zijn.
  ik voel mij na al die jaren nog redelijk gezond en voor mij geen biologisch eten bedankt.

 18. Brilliant artikel. Kan ik dit ook ergens vinden in het engels ?

 19. Agnes

  Ik eet te veel suikers, ik voel me vadsig, lusteloos en heb last van mijn darmen. Het stuk over suikers heeft me weer wakker geschud en ik ga er beter op letten. Als ik weer beter ga eten voel ik fitter dus ik ga ervoor!

  • Bijna een jaar geleden kreeg ik na sporten een tip van een van de andere sporters. Hij was vrij veel afgevallen en ik wilde ook graag een paar kilo’s kwijt. Lang verhaal kort: drastisch minder suiker, binnen een maand 5 overbodige kilo’s kwijt en meer energie! Langer volhouden en sneller herstellen; alles gaat veel makkelijker.
   Grootste verandering? Groente snoepen ipv koek en water drinken ipv sappen en frisdrank. M’n bier wil ik niet missen en hoeft nu ook niet.
   Kilo’s blijven weg, ondanks training onderbreking door blessure.

 20. jetske

  Ik heb jaren migraine gehad. En dan denk je ach het hoort er nu eenmaal bij.
  maar door o.a mijn eetpatroon aan te passen is mijn migraine sinds 2.5 jaar weg
  je weet niet wat overkomt, super gewoon.

  De bio winkel helpt je een goed eind op weg.
  Het kookboek (h)eerlijk eten heeft mij de goede kant op geholpen
  iedereen veel succes

 21. Gerard Pelzers

  Mijn eerdere reactie vraagt enige onderbouwing. In de Price lecture Rolf Luft Award 2014 geeft professor Roger Unger in een lezing getiteld A new biology for diabetes aan het Karolinska Instituut het inzicht dat glucagon een belangrijker rol speelt dan insuline bij diabetes. De lezing is via You Tube te volgen.
  In het boek The Paleo diet zet professor Loren Cordain uiteen wat zijn onderzoek naar deze voeding (sinds midden jaren 80) heeft opgeleverd. Er zijn nog ca 28 volkeren op onze aardbol die nog eten volgens het stenen tijdperk. Een aan te bevelen boek. Professor Robert Lustig heeft in een lezing (Op You Tube) The bitter truth het voorstel gedaan op suiker accijns te heffen. Hij doet onderzoek naar schade als gevolg van suikerconsumptie. In het Boek “An Epidemic of Absence” A new way of Understanding Allergies and Autoimmune Diseases zet Moises Velasquez-Manoff uiteen dat eenzijdigheid in voeding en omgeving problemen in het immuunsysteem oplevert. Ongetwijfeld zal suiker ook onze emotie beïnvloeden. Reacties die de boodschap ontkennen lijken te worden ingegeven door kennisgebrek of belang in de suikerhandel.

 22. Monique

  beste, bedankt voor t onder de aandacht brengen van dit bericht! Ik weet hoe slecht suiker is en ook ik kamp met gezondheidsklachten dankzij suiker. Ik ga in iedergeval je tips en trucs eens gebruiken en wil je bedanken voor t delen van de informatie! Groetjes Monique

 23. Chris Van Maele

  Is honing gezond???

  • Jenny

   Rauwe, biologische honing is heel erg gezond! Hij mag dus niet verwarmd zijn geweest, dan bevat honing nog (delen van) pollen en daardoor veel probiotica – bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora en daarmee een goede gezondheid.

   • kaatje

    Wat weer een onzin allemaal. Wordt echt gek van mensen die over bacteriën praten maar die amper een idee hebben van wat dat zijn. Die denken dat alle probiotica gezond zijn en alle bacillen ongezond. Gezonde darmflora my ass. Rauwe biologische honing, ik lig dubbel van het lachen. Droom lekker verde

   • kaatje

    sorry voor de spelfouten….

   • Ik ben imker en nog nooit gehoord dat honing rauw is
    Ze word zo uit de raat geslingerd en in de pot gedaan
    En biologische is ook erg moeilijk
    Moet je op een ver eiland wonen waar alles en iedereen mee doet om het biologisch te houden
    Bijen vliegen gem 5 km rond om hun korf
    Dat is bus10 km in de buurt moet iedereen mee werken
    Denk dat dat hier in Nederland nog heel erg moeilijk is
    En wat denk je van de dorp of stads honing
    Ook niet haalbaar

 24. Bos

  Goed stuk Jette!

 25. Mildred van der Poorten

  Ik ben blij dat er nog mensen zijn die hetzelfde geluk hebben gehad om te ervaren hoe slecht suiker is voor je lichaam. Ook ik ben al meer dan 15 jaar reuma patiënt. Het ging van kwaad tot erger …… eerst de reuma, daarna psoriasis en toen de ziekte van Chron. Ik kreeg voor mijn reuma jaarlijks een chemokuur en moest dagelijks nog vele andere pillen slikken om maar een beetje te kunnen functioneren. Ik heb anderhalf jaar geleden het boek ”je bent niet ziek, je hebt dorst” in handen gekregen via een osteopaat. Ik ben inderdaad gestopt met cafeïne en theïne en suiker. Ik drink nu dagelijks 2,5 liter water, neem hymalaya zout en fruitsappen. Ik ben overal vanaf en gebruik nog slechts 1 paracetamol of een hele lichte ontstekingsremmer per dag. Geen last meer van ontstekingen, geen darmproblemen meer en de psoriasis is ook volledig verdwenen.

 26. Ik heb nog nooit zoveel onzin gelezen!!!
  Je kan over bijna iedere stofje zo’n artikel schrijven!!
  Weet je hoeveel vet de mensen vroeger aten!
  Maja die verbranden ook veel meer omdat ze veel meer bewogen en werkten!!
  Deze meneer denkt dat alleen suikers zorgen dat je bloedglucose omhoog gaat!!
  Nou als diabeet kan ik je verzekeren dat er nog veel meer andere factoren zijn die erger zijn dan dit!!
  Stress bijvoorbeeld…

  • Gerard Pelzers

   Inmiddels zijn er een aantal wetenschappelijke studies die aantonen dat suikerziekte niet veroorzaakt wordt door tekort/gebrek aan insuline maar het ontbreken van de remming op de productie van een bepaald hormoon, Het feit dat paleovoedsel in de belangstelling staat is omdat suiker daarin ontbreekt en de verhouding onverzadigd/verzadigd vet 60/40 is en in ons voedsel is dat 40/60. Er zijn nog enkele stammen op de wereld die niet geïnfecteerd zijn door de moderne tijd en nauwelijks suiker eten, en waar onze welvaartsziektes niet voorkomen. De amerikanen eten per hoofd en per jaar ca 200 kilo suiker. In een stad als New York heeft 1 op de 5 inwoners een autoimmuun ziekte of allergie. Obisitas komt er ook veel voor en vele daarvan afgeleide gezondheidsklachten. Deze beweringen zijn allen wetenschappelijk terug te vinden in onderzoek naar Paleovoeding en Allergie en Immuunziektes. Via You Tube zijn er colleges te volgen van amerikaanse professoren die aanbevelen dat er een accijns op suiker, die in ons land nog niet zo lang geleden is afgeschaft, komt. Voordat onzin geroepen wordt is het zinvol eerst de feiten onder ogen te zien. Die werkelijkheid is anders dan ons met de paplepel is ingegeven.
   Met vriendelijke groet,
   G.Pelzers

   • Anne

    ”een aantal wetenschappelijke studies die aantonen dat suikerziekte niet veroorzaakt wordt door tekort/gebrek aan insuline maar het ontbreken van de remming op de productie van een bepaald hormoon”

    Vergeet u de duizenden studies niet die dit tegenspreken?

    Ik ken ook een aantal studies waarin wordt gezegd dat coca cola zo slecht nog niet is. Betekent niet dat dat waar is natuurlijk.

 27. Junior

  In jouw geval zal suikers inderdaad slecht zijn, hoe zit het dan bijv. met wielrenners die na trainingen of wedstrijden sportdrankjes drinken vol met suikers om de suiker spiegel weer op pijl te houden. Lance Armstrong heeft kanker overwonnen en doping gebruikt leeft ook nog steeds. Als een persoon meer calorieën binnen krijgt dan dat diegene per dag verbrand dan ga je groeien!

 28. manon

  Uit eigen ervaringen kan ik zeggen dat ik jarenlang last had van ” suikerknieën” extreme pijnen in mijn knieën die het lopen en bewegen steeds meer beperkten. van dokter naar ziekenhuis en verder niet hielp. Tot ik bij de osteopaat uitkwam die vertelde na uitgebreid onderzoek dat ik moest ontgiften want dan je buik in relatie staat tot je knieën en dat ik flink moest minderen met suikers. Na dit gedaan te hebben is de pijn in mijn knieën verdwenen. En om toch even te checken of dit niet tussen mijn oren zat heb ik meer dan een week overmatig suiker gegeten en de pijn was weer terug. Inmiddels gebruik ik weinig suiker maar het kan nog veel beter. Ik merkte tijdens de feestdagen toen ik meer suikers gebruikten door alcohol gebruik en frisdank, taarten en andere zoetigheden direct last te krijgen van mijn blaas en pijn in die zone. Suiker heeft dus op mijn lichaam een zeer negatieve uitwerking. En inderdaad bepaalde schimmels groeien op suikers

 29. Albert

  wat is de 80 -20 regel en waar staat TE voor Kantinka?

 30. Bianca de Wit

  “Zonder suiker gaan we dood” NO WAY!!! We kunnen niet zonder eiwitten, geen dagen zonder vet MAAR volledig ZONDER koolhydraten 😊

  • Anne

   Dat is echt de grootste onzin ooit, succes daarmee!

  • Lee

   Nee, hoor koolhydraten hebben we nodig, weinig maar nodig!
   Ik zelf leef al jaren heel erg koolhydraat-arm, (tussen de 15 en de 40 per dag, meestal uit groenten, af en toe een beetje uit fruit !! ) het minimum, maar niet volledig zonder, dan gebeuren er rare dingen met ons, wel volledig suiker-vrij, behalve uit omzetting uit mijn groenten, wel voldoende eiwitten en vetten, ben slank geworden en voel me veel beter zo!
   Maar niet zoals vele mensen 400 / 800 koolhydraten of meer per dag, dan wordt men DIK , want wie verbruikt zoveel, ev misschien een topsporter!

 31. Albert

  kun je suiker gebruiken tegen aambeien?

 32. marianne van de wouw

  Beter is om weer, net als vroeger, alle maaltijden zelf te bereiden en geen voorverpakte sausjes, soepen en vooral pudding en yohurts te gebruiken. Zoveel mogelijk vers wat moeder aarde schenkt gebruiken en dan kun je zelf je eventuele smaak naar suiker aanpassen

 33. Dit is heel intersant voor een goede gezondheid

 34. Jeannette

  suiker………. het lekkerste vergif op aarde!

 35. boyd

  Stevia is net zo omstreden als aspartaam, zo zou je er enorm agressief van worden..

 36. Zucht en we lezen iets wat logisch klinkt, en we hobbelen er als makke schapen achteraan. Overal waar ‘te’ voor staat is slecht. Ben het wel eens dat flink minderen qua suiker zeker goed idee is. Ook ik lees aandachtiger de etiketten en zoek naar alternatieven met minder sacharose. Maar er is alweer voldoende (onafhankelijk) wetenschappelijk (en medisch) onderzoek die het bovenstaande van de schrijfster behoorlijk nuanceert. Suiker is NIET lichamelijk verslavend wel geestelijk en je kan er GEEN kanker mee genezen dan wel voorkomen. Dat je toch allerlei verschillen merkt in je lichaam en geest, sorry maar is onderzocht, is voor groot deel placebo effect. Dat is de kracht van de gedachte. Gewichtsverlies door te stoppen met suiker blijkt met name toe te schrijven zijn aan de algehele verbeterde eetpatronen van mensen. Ik check het met mezelf: minder pakjes en zakjes is al snel verse groente, minder bewerkte producten = overall gezonder en minder calorieën… Dan zou het niet juist zijn om dit allemaal toe te schrijven aan het vermijden can suikers. Maar suikerbewuster leven! Doen! Maar suiker gif noemen is ungenuanceerd en onjuist.

  • Katinka

   Grappig deze reactie. Heb je zelf al eens suikervrij gegeten? Heb je zelf al eens het verschil gevoeld? Gezien hoe het functioneren van je lichaam verbetert, ontstekingen en schimmels als sneeuw onder de zon verdwijnen door het schrappen van suiker? Er is wel degelijk een link gelegd tussen bepaalde soorten kanker en suikers.
   Maar goed ik denk dan maar ‘ieder zijn ding’. Suiker blijft voor mij het witte vergif voor het lichaam, niet alleen mijn lichaam maar ieder zijn lichaam. Ik ben blij dat ik deze kennis heb en ik houd de 80-20 regel prima aan. Dus net even een betere inzet dan ‘overal waar TE voor staat is niet goed’.

   • Monique

    En zo is t! Wacht maar tot iemand de klachten krijgt en te horen krijgt dat je geen suiker mag eten. Mijn arts zei t zelf: suiker is vergif! Laat mensen maar praten iemand die t zelf meemaakt weet waar die over praat!

   • JePe

    toch wel benieuwd….. ben je bij suikervrij ook meer groentes gaan eten? En minder calorien? Kans is vrij groot dat dat meer effect had dan de ‘teveel ‘ suikers…. Suiker is geen gif he, het lichaam kan het prima omzetten, zonder enige bijwerking!!! Sterker nog, er zit geen verschil in het omzetten van ‘tafelsuiker’ en bijv. een banaan of stukje groente! Gaat dezelfde route door. Iedereen die beweert dat het ‘anders’ omgezet wordt, sorry, maar dat is onzin !

    Probleem ontstaat alleen met ‘teveel’ aan ‘snelle’ suikers…. dus de hoeveelheid is bepalend, niet de stof zelf!! Probleem met huidige bewerkte voeding is dat de ‘rest’ van de voeding, ofwel de ‘andere stoffen die de voeding bevat’ , er vaak uitgehaald wordt… Bij groentes krijg je ‘alles’ binnen, ofwel de enzymen, vezels, vitamines, en wat dan al niet… bij bewerkt voedsel wordt vaak alles eruit gehaald, gescheiden, en daarna ‘op wens’ er weer ingestopt. Dit om het product bijv. langer houdbaar te maken, betere controle te hebben over bijv hoeveel calorien er dan in mogen, smaak aan te passen, etc…..
    Dat is het probleem… niet suiker zelf he… Stop je met ‘bewerkte voeding’ (want daar heeft men het volgens mij over als je ‘stopt met suiker’ ) , dan MOET je wel overstappen op NIET bewerkte voeding, ofwel groentes en fruit… en dan krijg je automatisch al minder calorien binnen, en meer en betere voedingsstoffen (en ja, ook minder ‘bewerkte suikers’ )

    o en ja, ik ben grotendeels suikervrij gaan eten, dus ik weet hoe dat voelt…. niet geheel gestopt, maar dat kan ook praktisch niet. Dat hoeft ook niet, want voel me nu al stukken beter, en ben 20kg afgevallen, maar dat had domweg te maken met minder calorien, en 4x sporten in de week….. teveel aan calorien is vaak manko, niet 1 of 2 voedingselementen. Wij westerse mensen eten gewoon teveel en te vaak, en ‘doen’ te weinig.

    PS het blijft wel grappig, dat als je bewerkt voedsel laat staan, en zo min mogelijk suikers wilt nuttigen… hoe klein een supermarkt opeens wordt hehe… of anders gezegd, hoeveel ‘vakken’ en ‘schappen’ je dus nooit meer komt! 🙂 Ik denk dat ik zo’n 90% van de supermarkt niet eens meer ‘gebruik’ 🙂

    O ja, en ik ben gestopt met lid te zijn van bijv. de hier ook genoemde ahealthylife… Waarom? Omdat ik bijna ziek werd van al die negatieve berichtgeving van hun… alles is bijna schadelijk in hun ogen… drinkwater (schoonste van de wereld hier he), gif op fruit, gif op bijna alles, straling overal , achter m’n PC zitten is al schadelijk en .. en … en…. bijna alles is in hun ogen giftig en slecht, en … allen met hun dure producten kun je er wat aan doen!
    Maakt je bijna hypochonder, en… dat is zeker slecht voor je! Heb vertrouwen in je lichaam, voedt het zo goed mogelijk, dan zal je lichaam prima in staat zijn om de paar keer dat je ‘giftig’ voedsel binnen krijgt , te verwerken…..

    Wees positief! Is beter voor je dan overal maar conspiracies en ziekmakerij in te zien.

  • Appreciate your love of hymns–a passion that I share. And as a Canadian, I'm proud to note that the author of "His Eye Is on the Sparrow" was born in Canada. Civilla Martin also wrote "God Will Take Care of You."And if I may be forgiven a blatant &qql&;commerciao,tuuot; I encourage you to check out my daily blog, Wordwise Hymns, where I note things that happened in hymn history on each day of the year. God bless.

 37. Hans

  Hoe meer input uit verschillende bronnen, hoe meer verdieping.
  Goed initiatief Jette!

  Ik sta zelf aan het begin van suikerreductie tot wellicht uitbanning.
  Afgelopen jaren veel artikelen over suiker gelezen en wist al dat het spul zoals we dat tegenwoordig in grote overmaat consumeren niet echt goed voor je is.

  Na het zien van de documentaire “That Sugar Film” op afgelopen IDFA drong het pas echt goed tot me door dat het zelfs heel slecht voor je gezondheid is. Mocht je nog twijfels hebben, ja ook studenten aan de WUR, ga deze film zien en oordeel zelf. http://thatsugarfilm.com

  Ook onlangs op de Belg een interessante reportage: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2177793

  De voedingsmiddelen-industie heeft een enorme macht.
  Wij, consumenten, hebben een grotere macht; Heel simpel: die rotzooi niet meer kopen.

  Ik ga de komende weken testen wat suikervrij leven met me doet, ik ben heel benieuwd.

  Veel wijsheid & gezondheid gewenst!
  Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: