Winds of change

De herfstwind heeft goede geesten in zijn kielzog zo lijkt. Over dingen die terugkomen, opnieuw gevonden worden en altijd hetzelfde blijven.

Is het waar dat met het wisselen van de seizoenen ook bij ons mensen het een en ander op zijn kop gaat? We kennen natuurlijk de lente-kriebels, de najaars-depressie en de winterslaap. De herfst heeft dit jaar in ieder geval een rustgevend effect op mij, vooral nu deze volgt op een prachtige Indian Summer. Het doet me denken aan een van de belangrijkste lessen van mijn meditatie-guru pak Merta Ada: anicca, alles is veranderlijk. Zoals de seizoenen in elkaar overgaan en de bladeren vallen, zo gaat het ook met ons leven. Na slechte tijden komen goede, na zware lichte, na rustige drukke.

Met de wegebbende zomer en de geur van herfst in de lucht laait mijn energie weer op. Ik sport weer, ik ren weer naar de trein, ik slaap ’s middags niet meer, ik schrijf weer. In huis worden taken volbracht en plannen gemaakt die maanden lagen te wachten op betere tijden. Alsof de wind de laatste resten chemo-mist uit mijn hoofd en lijf heeft gewaaid. En juist dat geeft me rust, omdat ik me realiseer dat de eeuwige veranderlijkheid zich hier manifesteert.

Maar er is nog iets dat me rustig maakt, dingen die bij me terugkomen. Een mantra, neergekrabbeld door die gekke guru die mijn spirit terug vond, ineens uit het niets opnieuw aangereikt hier in Nederland. Werk, een jaar geleden in alle haast achtergelaten in een vorig leven, dat nu weer naar me lonkt. Die ene vriendin, acht jaar verloren en nu weer samen in de najaarszon op het terras, hele levens tussen ons in en toch vertrouwd. En dan als kers op de taart een bericht uit Bali, mijn leermeester die naar Duitsland komt, als een uitgestoken hand die zegt ‘ik ben je niet vergeten, ik help je nog steeds, je bent niet alleen’.

Dit is een wind waar ik graag op mee waai, omringt door het vertrouwde op weg naar het nieuwe avontuur van morgen.

wpid-wp-1411396247622.jpeg

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Goed te horen dat je in de lift zit! Geniet er van.ik gun je een stormachtigexherfst.Liefs Lea

 2. Krijg alleen al energie van dit mooie berichtje!

 3. Ingrid

  Mooi Jette, lekker uitwaaien en verwarmen door mooie kleuren van de herfst. Liefs

 4. Jan

  Autumn is the best!

 5. leonne

  Fijn dat die frisse wind zoveel positieve veranderringen en verrassingen voor je mee brengt, hopelijk blijft het lekker waaien.
  Lieve groetjes.

 6. marie-jose

  Mooi geschreven Jette. Ik hoop dat er nog veel goede winden voor je waaien.

 7. Hanne

  Mooi… dank je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: