Make a wish…

‘Als je een wens mocht doen…’ Wat zou ik wensen? Denk je het antwoord te weten? Ik denk het niet.

Wij zeiden altijd tegen elkaar dat wanneer we een miljoen zouden winnen we een heel groot feest zouden geven. Nu blijkt dat je daar dus helemaal geen miljoen voor nodig hebt. Wat je wel nodig hebt zijn heel veel leuke, fantastische en lieve mensen om je heen die dat mee mogelijk maken. En zo beleefden wij dus ruim een maand geleden onze million dollar party, om het zo maar te zeggen. En het was precies zoals we het hadden bedacht. En niet omdat het weer perfect was (want dat was het niet), omdat alles op rolletjes liep (want dat deed het niet) of omdat iedereen er was (je begrijpt het), maar omdat we hadden besloten dat het perfect was zoals het was en zou worden. De aanloop er naartoe was zeg maar stormachtig. Stormachtig in de zin dat ik dacht dat er iets van kanker in mijn maag zat, maar dat het dus stress bleek te zijn. Dat soort stormachtig. Maar eenmaal op de mooiste boerderij van Nederland van de liefste vriendin met een boerderij, lieten we alles van ons afglijden en wisten we: het is wat het is en het wordt wat het wordt.

Afijn, het was een machtig mooi feest, met ontzettend veel lekker eten dat iedereen mee had gebracht, geweldige muziek van onze eigen buurman en eindeloos veel modder en plassen waar de kinderen geen genoeg van konden krijgen. Maar het hoogtepunt voor mij was dat prachtige, magische moment waarop we met zijn allen in het donker in een weiland stonden. Juist toen de wolken waren opengetrokken en de sterren zichtbaar werden, lieten we zo’n veertig wensballonnen de lucht in gaan. Ieder met zijn eigen wens op dat kleine stukje verlicht weiland. Al die ballonnen die een voor een de lucht in gingen, lichtjes die steeds kleiner werden totdat ze niet meer van sterren te onderscheiden waren. Toen we daar stil en vol verwondering met z’n allen naar boven stonden te kijken realiseerde ik me dat ik geen wens had gedaan. Mijn ballon zweefde zomaar de hemel in, een klein licht zonder verwachtingen. Waar ik al die tijd uit alle macht naar op zoek was geweest, gebeurde hier zomaar onverwacht terwijl ik tot mijn enkels in de modder stond: ik was volledig in het nu.

Zoals dat hoort bij million dollar feestjes schalde enkele minuten later keihard Nena met ’99 luftballons’ uit de speakers en stonden we de drek van onze laarzen te dansen. Het werd laat, het vuur werd nog eens goed opgestookt, na het aller-allerlaatste biertje bleken er toch nog heel veel meer in het vat te zitten, gesprekken kregen steeds raadselachtigere wendingen, de sigaretten raakten op en uiteindelijk werd het licht. We redden het net om ons bed in te duiken voordat de eerste kinderen wakker werden en niemand die nog dacht aan wensen die andere zaken betroffen dan slaap.

En zo gebeurde het dat ik leerde dat de beste dingen in het leven niet te wensen zijn. Wensen is iets willen van de toekomst, een tijd die altijd voor ons ligt. Leven in het moment, nu, meer kan een mens zich niet wensen.

DSC08430

 

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. prinses op de kikkererwt

  Prachtig! En ik blijf lezen, wat mooi.

 2. Anne

  Hoi Jette, omdat Alison jarig is dacht ik aan je en kwam ik op je blog terecht. En dan schrik je toch even…. Wat kan een leven toch onverwachte kronkels maken. Je wereld moet stil hebben gestaan en het is ontzettend mooi en tof om te lezen hoe je je er doorheen slaat. Ik hoop ontzettend dat je je goed voelt nu en dat dat zo blijft. Je bent een waanzinnig mooi wijfie, excusez-le-mot, en ik hoop echt dat je er nog lamg blijft om de wereld met je sparkles op te vonken. Liefs, Anne de Lauw – Bloemendal (via journalistiek, Martijn en Alison)

 3. Ans Keller-van Mol

  Wat een bijzonder feest!
  En wat een intense beleving!
  Heel mooi beschreven.
  Alle goeds gewenst.

 4. Diana

  Ik hoor van jullie ma dat het inderdaad een heel mooi feestje was!

 5. Wat mooi geschreven, Jette!

  • ciao focem… provo a trascrivere in siciliano “vero”… avresti dovuto scrivere (se volevi dire: “ah, che ti sei perso! è stata bella, meglio dell’altra puntata” (…) “la sicilia è be#l&ssima&l8221;)i#8220;ah, chi ti pirdisti! fu bellissima! megghiu i l’atra vuota”. e infine… “a sicilia è truoppu biedda”.baciamo le mani…

 6. WoW. Wat heb je dit mooi geschreven. Net of ik er ook even bij mocht zin. Prachtig. Veel liefs, Narda

 7. Franci van Nieuwkerk

  Geweldig hoe je dit beleeft en schrijft en hoe je hierin staat! Maar heb je naast de reguliere geneeswijze ook eens gedacht over alternatief middelen ernaast te gaan gebruiken, bijvoorbeeld MMS, Baking Soda, geen tarwe en koolhydraten meer, maar enorm veel groentesappen via de slowjuicer! Je kunt ook gebruik maken van Radionica, Bio Resonantie…….. Met MMS heb ik zelf plekjes huidkanker weggekregen anderen hebben er darmkanker en prostaatkanker mee weg kunnen halen. Baking Soda maakt dat de zuurtegraad van de urine stabiel blijft, op ongeveer 7, zo gauw deze onder de 7 komt heeft kanker vrij spel in het lichaam! Verder kun je informatie vinden op internet hierover!

  Ik schrijf je omdat ik altijd begaan ben met mensen en je bent nog jong om de strijd aan te gaan!
  Lieve groet,
  Franci

 8. Jacoby

  Lieve Jette,
  Leven in het moment, nu, met de mensen die je lief hebt en met je mee willen lopen! Hele wijze woorden!!! En wat een fantastisch feest moet dat geweest zijn!
  Kuzzzzzzzzz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: