‘Komt wel goed, mama’

Soms heb je van die dagen, dan zou je willen dat een klein poetsengeltje al het gedoe in je hoofd weg poetste. Ik vond een engeltje in mijn bed.

Daar lig je dan, om acht uur ’s avonds, tegelijk met je kleine kind in bed. Chemo gehad, moe. De keuken ligt eruit, de vloeren liggen eruit, overal is stof, zand, overal mensen aan het werk, morgenochtend acht uur weer. Het waterschap doet moeilijk, mijn bloed is kwijt, arm blauw. Het huilen staat me de hele dag al nader dan het lachen. Lucky Strike riep me al een paar keer vanaf het schap. Dit is zo’n dag die maar beter snel voorbij kan zijn. Ik lig eruit.

En dan ineens een klein handje dat zachtjes op je borst klopt: ‘Komt wel goed mama, je hoeft niet bang te zijn, je wordt wel weer beter. Stil maar.’ In alle drukte, zowel die om mij heen als binnenin mij, is er ineens dat kleine jongetje, dat als enige precies blijkt te weten wat ik nodig heb. Ik leg het boek waarin ik ben gevlucht neer. ‘Komt wel goed mama, als je beter bent kun je stoppen met de medicijnen, dat is ook beter voor het broertje.’ Ik beloof hem dat ik er alles aan doe en we bedenken samen namen voor het broertje, of toch liever een zusje.

Ik geloof jou mooi klein manneke, ik geloof jou en ik beloof jou.

IMG_20150521_173229

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italiƫ voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. ann

  Zeer vertederend! En tegelijkertijd bewijs dat de engeltjes ons niet alleen laten en hulp en steun sturen via degenen die dichtbij ons zijn (kanalen). Je hebt de boodschap goed begrepen Jetty en je vertrouwen is opnieuw gesterkt. Veel liefs

 2. Cocky

  Lieve Jette,

  Loep zuiver; mooi en verbindend hoe jullie elkaars hulpbronnen kunnen zijn.

 3. Anne

  Zo puur, zo lief, zo echt, zo jou. Een prachtig lichtpuntje in het donker en het stof. Liefs!

 4. Kinderen ‘weten’. Sterkte, jij. Mooie namen zoeken!

 5. leonne

  Die kleine lieve MAC zo zuiver en eerlijk wat ongelooflijk fijn zulk mannetje bij je te hebben. Sterkte meid ik heb zo met jullie te doen.
  Lieve groetjes.

 6. Margo

  Wat een mooi verhaal weer. Zo’n mannetje geeft je toch mooi maar moed en afleiding vlak voor het slapen. Liefs, Go

 7. Wim Hovenier

  Zoiets geeft je moed. Prachtig!

 8. Wat lieve kleine kinderen, zoals je zoon,je weer op de wereld kunnen zetten en je kracht kunnen geven.

 9. Geen woorden voor.Hartverscheurend! O

 10. Geen woorden voor.Hartverscheurend!

 11. Nathalie Groetelaers

  Prachtig. Het ontroerd me. Mooie manneke en een mooie, sterke vrouw. Denk aan jullie, Nathalie

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: