Wereldkankerdag: steek een kaarsje op voor jezelf

Vandaag is het Wereldkankerdag. F*ck deze dag, de focus ligt voor mijn gevoel verkeerd.

Wereldkankerdag is typisch zo’n dag waarop ik voortdurend geconfronteerd word met datgene waar ik nu niet perse de hele dag mee bezig hoef te zijn: kanker. Tegelijkertijd wind ik me er ontzettend over op. Het gaat uiteraard weer over de ‘strijd tegen kanker’, over zij die ‘overwinnen’ en zij die het ‘niet haalden’. Kotsmisselijk wordt ik daar van. Lieve mensen, niemand ‘wint’ en uiteindelijk ‘haalt’ niemand het. Leven is dodelijk. De enige strijd die je aan kunt gaan is hoe om te gaan met dit leven en de soms kloterige dingen die je gebeuren. De winnaar ben je als je hier een balans in vindt voordat je op je sterfbed ligt.

Even voor de goede orde, ik waardeer het medeleven (geen medelijden!) en ik voel me gedragen door alle steun en ik begrijp dat je mensen wilt herdenken op deze dag. Maar toch zou ik graag een andere boodschap uitdragen vandaag. Ik zou iedereen willen vragen om op deze dag eens stil te staan bij jezelf. Bij jezelf en je kinderen en/of geliefden. Eén op de vier mensen in Europa sterft aan kanker, Nederland staat op de tweede plek. Kaarsjes branden helpt niet, je moet zelf actie ondernemen. Stop met het eten en drinken van rotzooi (6 suikerkontjes in kinderdrinkpakjes!), ga naar buiten, beweeg, kap met die enorme stressbaan, laat ziekmakende emoties los en vooral: doe datgene waar je gelukkig van wordt! Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid, je eigen geluk en dat van de mensen waar je voor zorgt.

Wordt degene die je wilt zijn. Ik spreek uit ervaring, dat is het beste wat er is. Ik wens met heel mijn hart dat jullie hier niet eerst kanker voor hoeven te krijgen. Als deze dag dat op kan leveren ben ik fan.

F*ck Werelkankerdag

Over Jette Vonk

Geboren op de eerste dag van de lente in 1980 in het Brabantse Schijndel. Na een opleiding journalistiek verruilde ik het Tilburgse voor het Florentijnse, waar ik mij zowel de Italiaanse taal als la vita bella eigen heb proberen te maken. Italië voelt inmiddels als een tweede thuis. Terug in Nederland aan de slag in de media, schrijven en televisie maken. In 2003 werd mijn standplaats Utrecht, uiteindelijk met man en kind (Mac, 2011) en in deze heerlijke stad heb ik de master culturele antropologie gevolgd met als specialisatie diversiteit. Begin 2015 verhuisde ik terug naar het Brabantse land, terug naar mijn roots en de rust van de velden. Ik werk al jaren als freelancer en die vrijheid bevalt me meer en meer. Vrij te zijn om te werken, te zorgen en te ontspannen wanneer ik dat wil. Ik leef vol vuur, zoals een Vonk betaamt en als het even kan probeer ik ook voor anderen dat vonkje te zijn dat een warm vuur doet ontbranden. In juni 2013 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Vanaf dat moment startte voor mij een zoektocht hoe hier mee te dealen, dat verhaal deel ik op deze weblog. Sindsdien dus geen bullshit meer in mijn leven, no nonsense, recht op mijn doel af en op dit moment is dat genieten van mijn leven, van elke dag, elk moment, elk ogenblik, met de mensen van wie ik hou.

 1. Catharina

  Mooi gezegd Jette. Deze wijsheid biedt perspectief. Maar oh, de weg naar jezelf is pittig naast het traject van kanker.

  • Reading your article was a really ilanniultimg experience. I enjoyed your informative content and learned a lot about this topic I never knew. You are an insightful writer. Thank you.

 2. J.

  Kort, krachtig en oh zo duidelijk. Bedankt voor de wijze raad!

 3. Mooi gezegd, ik heb ook bar weinig met de kaarsjes op FB, hoe goed bedoeld dan ook.

 4. Lubbie Engel

  Wat mooi gezegd !!! Top !

 5. Bravo. In balans komen/blijven met dat wat je overkomt, dàt is de werkelijke uitdaging. Fuck wereldkankerdag, haha! Ik voel me daar ook erg ongemakkelijk bij!

 6. Corry

  Jette, dank voor de tip. ik probeer het elke dag maar soms is het moeilijk door de regels en de hectiek om me heen. Maar we houden vol!!

 7. Corrie Benraad

  Terwijl ik met een spirituele reis was begonnen kreeg ik kanker en met beiden ging ik door het gaf me kracht en inzicht! Inderdaad medeleven is heel fijn medelijden is niet te pruimen!
  Liefs voor jou Jette.

 8. En zo is het. Fantastisch verwoord!!

 9. Marike

  Happy fucking kankerdag to you too! Helemaal mee eens!

  (ps: moest wel lachen om de suikerkontjes, haha)

 10. Alexandra Gossink

  Spot on Jette!

 11. Een artikel naar mijn hart! Ook ik moest eerst kanker krijgen voor ik dit allemaal doorhad. Maar ik koos voor het leven, voor heling, … Ik zeg ook tegen vrienden en familie: ik vecht niet tegen iets, het gaat niet om winnen of verliezen …. Het gaat om keuzes maken, heling en weer zo natuurlijk mogelijk gaan leven. Ik ben mijn kanker dankbaar voor al het goed wat het me brengt.

 12. Bas Duynstee

  Kijk that’s the spirit ;-)!
  Be yourself; everyone else is already taken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: