Dit blog omdat…

Op dinsdag 25 juni, de dag dat ik 33 jaar, 3 maanden en vier dagen oud was, kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Acht dagen later bleek dat ik uitzaaiingen had op vier rugwervels. De gemiddelde levensverwachting van een vrouw met uitgezaaide borstkanker is 2 jaar. Als er zoiets bestaat als een universum dat op je kan neervallen, dan gebeurde dat hier op dit moment, daar in dat ziekenhuis. De wereld verstilt, het leven stokt.

En dan gaat het verder, want zo is het leven. En hoe dat verder gaat, hoe ik het beleef, daarvan laat ik wat zien op dit blog. Hoe ik zoek naar de juiste behandeling, de juiste voeding, de juiste instelling. Hoe ik zoek naar hoe je moet leven, in plaats van overleven. Let’s beat those statistics!

De vonk dat ben ik, het vuur is mijn leven.

 1. Nasteho Mohamud Mohamed

  mooi verhaal

 2. Lieve lezer die deze blog beheert. Ik lees (nu pas) dat Jette vorig jaar over-leden is. Mijn hart reikt uit naar allen die Jette liefhebben ❤️

 3. Lieve Jette, ik masseer sinds kort in het Adamas inloophuis in Nieuw Vennep en ontving daar gratis en voor niets jouw prachtige, inspirerende boek dat ik in 1 ruk uitgelezen heb! Dank voor jouw openheid en zee van liefde die uit jouw boek over mij heen stroomde!

 4. (Note: I’ve not tried either of the82&#se30; just found them online.) (Note: since posting this originally, I have had the opportunity to try the One Good Earbud – and I love it!)

 5. Hi Jette, In Couleyrie, jouw boek gelezen, terwijl jij met o.a. Adeline in Arizona was. Adeline de laatste dag nog gesproken over deze bijzondere reis. Leven draait in feite vooral om liefde, energie en tijd. Alle begrippen niet te bevatten. Jij bent naast een Vonk, (leuk ook die toepasselijke achternamen) ook een bron. De vier elementen. Dank dat je dat met velen kan delen.
  Marcella

 6. Beste Jette,

  Het interview met jou in de Volkskrant heeft diepe indruk op me gemaakt. Heel mooi hoe je beschrijft dat je bent geworden wie je altijd al wilde worden. We hebben enkele overeenkomsten: journalistiek, borstkanker, jong gezin. Alleen is mijn prognose positiever dan je jouwe… Je schrijft dat je mensen wilt inspireren. Nu, dat is gelukt. Door het interview en door je blogs ben ik weer gaan doen wat ik echt wilde doen: schrijven. Ik heb een website gemaakt. Op http://www.ditislater.nl blog ik over mijn lotgevallen als veertiger in de grote-mensen-wereld. Dank voor de vonk die ik nodig had! Ik wens je nog een lang leven in het nu. En veel kracht, sterkte en plezier!

  Pauline

 7. Elly Renema

  Lieve Jette,

  Wat ziet je blog er mooi uit en wat kan je goed schrijven super!
  Ik heb veel aan je verhaal we zitten zelf in de familie met 2 mensen die aan kanker lijden.

  We weten soms niet waar we het zoeken moeten maar ook daar komen we door heen.
  We leven per dag en genieten van alles dat ons pad kruist.
  We genieten van de normalen kleine dingen in het leven.
  Elke dag dat we wakker worden is al een feest.

  We wensen jou en je gezin nog hele fijne momenten toe in dit leven.
  Veel liefde licht en kracht toe gewenst bij alles dat je nog gaat ondernemen!

  Dikke knuffel
  Jan en Elly Renema

 8. Anke Spoor

  Lieve Jette,
  Ja ik herken het. Ik ben bang voor 9 maart. Ik ben in behandeling bij het VU in Amsterdam. Ik doe mee met een studie , als proefpersoon, voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Ik geef de hoop niet op. Ik ben gestopt met werken , begin 2013 omdat mijn man uitgezaaide prostaatkanker heeft. Niet te vermoeden , dat ik binnen een half jaar ook kankerpatiënt werd.
  Je toekomstbeeld verandert er wel door, maar we willen nog graag reizen enz. Ik was ergvonder de indruk van je blog en je levensvreugde. Die moeten we absoluut niet verliezen. Nu lieve groetjes uit Apeldoorn ……
  En we gaan ervoor😀👍🏽

 9. Wat een eer om je te mogen volgen…

 10. moedersdroom

  Jette, jouw vonk was direct voelbaar, de eerste keer dat ik je in de klas zag. No matter what. 🙂 Sharon

 11. Denise

  Wow, heel inspirerend! Thanks for sharing Jette.

 12. Dian en Maaike

  Beste Jette,

  Laten wij ons zelf eerst even voorstellen. Wij zijn Dian en Maaike, leerlingen aan het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. Op dit moment zitten wij in ons examenjaar en zijn wij bezig met het schrijven van ons profielwerkstuk. Een onderdeel van ons profielwerkstuk is een onderzoek naar de opvattingen van patiënten over de relatie tussen voeding en kanker.

  We hebben al een aantal ingevulde enquêtes kunnen krijgen, maar het blijkt echt heel lastig te zijn om geschikte mensen in het echt te vinden. Omdat we toch een betrouwbaar onderzoek willen hebben in ons profielwerkstuk, hebben we besloten om ook via internet mensen te benaderen. Zo zouden we aan u willen vragen om onze enquête in te vullen. We hebben er uiteraard begrip voor als u dit niet ziet zitten, maar we willen wel zeggen dat u ons hier enorm mee zou helpen. Het invullen duurt niet lang, we schatten zo’n tien minuten. Onderaan vindt u de link naar onze enquête.

  Alvast bedankt voor uw hulp,

  Dian Karssen en Maaike van Schagen

  http://www.survio.com/survey/d/A7L6O5X4W6Y2U3Y4L

 13. Ria Baseliers

  Beste Jette, wij zien elkaar regelmatig op de Dagbehandeling Oncologie van het Diak: jij als “patiënt” (aanhalingstekens omdat je er niet zo uitziet maar vooral omdat je dat ook niet wilt zijn) en ik als vrijwilliger. Jij van de groene thee en de zelfgemaakte, meegebrachte soepjes en ik die de soepjes voor je opwarmt. Buiten de woorden die bij deze dienstverlening passen, hebben wij niets of heel weinig gewisseld. Ik heb gezien hoe de fotoshoot op de afdeling voor je interview van Kracht van nov. jl. (tevreden over de foto?) is gemaakt en heb na lezing van dit artikel je blog opgezocht en gelezen. Het was zeer inspirerend en bijzonder om zo over en van je te lezen! Je ervaringen troffen me des te meer, omdat ik ook lotgenoot ben. Terwijl ik al werkzaam was als vrijwilliger op de DBOH werd borstkanker geconstateerd, maar met een betere prognose en in een geheel andere levensfase dan jij! Ik zie je met andere en begrijpender ogen bij mijn volgende groene thee-ronde op de DBOH. Ria Baseliers

 14. Wat kun je prachtig schrijven.
  En wat heeft je blog verder veel te bieden aan voedingstips.

  Heel veel sterkte, plezier, wijsheid en kracht.
  Ik heb veel bewondering voor hoe je in het leven staat.

  Vriendelijke groet, Narda
  Beauninoblog

 15. Ingrid

  Lieve Jette, het afgelopen weekend gaan mijn gedachten steeds naar een jaar geleden. Ik ben even op je blog aan het zoeken, welke dag precies je leven op zijn kop zetten! Een jaar achter de rug die velen in geen 10 jaar beleven. Zoveel mooie momenten, maar nog steeds ……. vullen mijn ogen zich met het lezen van je indrukwekkende verhalen.
  Hopelijk volgen er nog zoveel voor een heeeeel dik boek vol!!
  Liefs Ingrid xx

 16. Ron Doorakkers

  Goed bericht, hopelijk zet de positieve lijn (resultaten therapie) voort. Hang in there!

 17. Ric

  Mooie uitzending van de week. Ook belangrijke rol van Mac.

  • Caro MSantos,…De qualquer forma, um Irão com armas nucleares ou mais precisamente a caminho de as possuir, é praticamente uma realidade in.oltornávenc..Mas a ser assim, a Rússia vai continuar sem abrir a central nuclear.Eu não estou a ver os russos darem luz verde àquilo, enquanto não houver garantias sobre o material nuclear para aquela central.

 18. Alexis

  Lieve Jette,
  Ik heb je net op tv gezien, het heeft me diep geraakt. Ook om te zien hoe grote jullie prachtige Mac is geworden! Ik vind het jammer dat ik jullie niet meer zie op het Elfenbankje. Weet dat ik veel aan jullie denk, en veel moois voor jullie wens. Kus voor Mac.
  Liefs, Alexis

 19. nancy brouwers-van alphen

  Wat een verschrikking om te moeten horen dat je uitgezaaide kanker hebt, ik wens je een ongelooflijke hoeveelheid kracht en levensvreugde.

 20. Pingback: Hoogtepunten | zonder vonk geen vuur

 21. Eva

  Lieve Jette, al tijden ben je af en aan ben je in mijn gedachten nadat ik via Marieke het nieuws te horen kreeg. JEZUS meid! Ik begreep van haar dat je nu lekker op reis bent (nog op Bali?). IK hoop dat jullie heerlijk genieten met zijn 3 en keep up the good spirit, want jeetje RESPECT hoor, hoe je bezig bent.
  Ik verwacht nog vele keren met jou, Marieke, Mariska en Nina te kunnen gaan dansen in A’dam!
  Ik brand een kaarsje voor je.
  Veel liefs, Eva Kaldenbach

 22. Wies en Pierre

  Lieve Jette
  Nog een paar dagen en dan vertrekken jullie naar Bali. Wij wensen jou, Bas en Mac een goede reis en een mooie tijd op dat prachtige eiland. Jullie gaan een van je grootste wensen vervullen en je laat je grote kracht zien door deze reis nu te gaan maken en we hopen dan ook dat Bali jullie alles brengt wat jullie ervan verwachten. Fijne tijd en we zullen veel aan jullie denken en jullie volgen.
  Wies en Pierre

 23. Lonneke Wielders

  Lieve Jette,

  Je leeft mee en wil iets schrijven, maar dat doe je niet omdat je de juiste woorden weet te vinden. Reacties van anderen zijn zo mooi en raak, die van mij zal vast verbleken. In deze gedachten verloor ik even de kern uit het oog, wat je zegt is niet belangrijk. Ik wil je gewoon laten weten dat ik even stil wordt van je blog, het raakt me, hoe je schrijft en wat je nu moet meemaken. Heel veel sterkte voor jou, Bas en kleine Mac en geniet van elkaar en alle rust op Bali. En inderdaad, beat those damn statistics, you go!!

  Liefs,
  Lonneke (Wielders)

  • I use earplugs so I can get a good night’s sl&ebe#8230;put the best thing I did was record him with an app on my phone and then immediately set the phone next to his head and played it back so he was woken up by his own snoring. He promptly made an appointment to have a sleep test the next day and now has a CPAP machine. It’s the best white noise and I sleep through the night.

 24. Ron Doorakkers

  Hey Jette,

  Veel aan jullie gedacht na het laatste bezoek met Harry maar nooit van gekomen om af te spreken. Nu hoor ik dit van Harry en daar was ik even stil van………
  Ik kan alleen zeggen “keep fighting” en “keep your chin up!”

  Veel kracht gewenst

  Ron

  • regarding the Baotelcrethe. Just because you like kissing a guy doesn’t mean you’re supposed to spend the rest of your life with him! And I kind of have a crush on Jef, too haha … shh, don’t tell!!

 25. Marije

  Hoi Jette,
  via FB Paul O kwam ik op jouw blog terecht. Jouw verhaal houdt me al dagen bezig. Ik lees en zie hoe sterk je bent en dat bewonder ik enorm. Ik wens je heel veel kracht en sterkte toe!
  Marije

 26. Freek van Wijk

  Lieve Jette… Bij toeval kom ik je profiel net tegen en open je blog…
  Wat een power en zelfverzekerde levensinstelling spreekt er uit jouw verhalen! Ben er stil van, zo onder de indruk. Hoewel we elkaar al jaren niet meer hebben gesproken/ gezien, zie ik direct weer terug in je blog hoe ik je ken. Vol passie, met enorme drive en doorzettingsvermogen om er ALTIJD iets goeds en moois van te maken. Die bucketlist tekent alles 😉
  Jouw instelling is bewonderenswaardig en inspireert mij. Wilde ik je even laten weten…
  You go girl, stay (very, very ) hungry and (above all) alive!

  Take care!
  Liefs, Freek

 27. Mieke

  Lieve Jette,
  Wat een K..verhaal. Excusez-les-mots, maar kan het niet anders zeggen.
  En wat een schitterend blog. Heel mooi. Heel knap.
  We lezen en leven met jullie mee.
  Marc en Mieke

 28. Wies wielders aben

  Hallo Jette,
  Vanmorgen je blog gelezen. Ik word er stil van ( en dat zegt wat in mijn geval). Wat een prachtige krachtige gedichten ,wat een prachtige krachtige vrouw. Jij kunt de krokodil wegjagen, ver en lang,lang weg.
  Veel liefs en kracht, ook voor Bas en de kleine,al grote Mac
  Wies

 29. Peter

  Beste Jette,
  hier even een reactie van een compleet onbekend iemand voor jou.
  Kanker heeft niet mijn lijf maar wel mijn leven beheerst op TE veel momenten.
  Ik heb veel mensen in mijn directe omgeving hiermee zien worstelen.
  Details doen er niet toe maar ik wil je alleen maar zeggen dat statistics er zijn om vermorzeld te worden.
  Ik ken iemand die door een chemokuur is gegaan zonder zijn haar of snor te verliezen en zonder ook maar 1 dag ziek thuis te blijven van zijn werk. Genezen!
  Ik ken iemand die een tumor van 18 cm in haar borst heeft verslagen terwijl bij opname gezegd werd dat het eigenlijk al over was. Genezen!
  Ik ken iemand die de snelst groeiende variant van een bepaalde kanker soort had en die nmog 3 maanden te leven had. dat is nu 10 jaar geleden. Genezen!
  Ik ken iemand die verzamelt kankervormen lijkt het wel en die overwint keer naar keer. Gewoon pech, allemaal lostaande gevallen van kanker, heeft niks met elkaar te maken. Nu weer genezen!

  Ik wil maar zeggen: zolang het vuur in de Vonk blijft branden dan heb je een kans. Heel veel sterkte in de komende periode en schouders recht, hoofd ophoog, blik vooruit en VOORUIT!!!

  Groetjes Peter

 30. Isabel Cieremans-Veeren

  Lieve Jette, wat een mooi blog. Ik klikte nietsvermoedend op de link die ik zag op Facebook en las het waarom van je blog. Ben er van geschrokken! Wat een sterke positieve vrouw ben je, hou vol hoor! Prachtige gedichten! Ik stuur je álle kracht en sterkte om nog heel lang zo midden in het leven te kunnen staan!!! Liefs Isabel

 31. Wat ben je toch een topwijf!

 32. l.geerling-duynstee.n

  Wil niet met adviezen komen.Wie ben ik.Maar chapeau hoe je er mee om gaat.Hoorde van Elsbeth dat jullie volgende week naar Griekenland gaan.Geniet met z,n drietjes.Liefs Lea

 33. Jan

  Heel bijzonder dat je jouw ervaringen zo op dit super blog met ons wilt delen! Go Jette!

  Liefs Laura & Jan

 34. Hey Jette,

  Goed blog dit! ik heb het boek van Dr David besteld!
  xx

 35. Daphne

  Lieve Jette, je bent een kei dus beat it inderdaad! Je blog is super-inspirerend.

 36. Cocky

  Hoi Jette,
  Wat mooi om te lezen hou krachtig en kwetsbaar je van jezelf mag zijn in je eigen lastige proces. En ja, jij bent iemand die het leven ten volle aangaat en niet bij de pakken neerzit. Van wie zou je dat toch hebben ?? Jouw blog raakt me door de manier waarop je dit aangaat. Ik blijf je volgen…
  Lieve groet, Cocky

 37. Gerdien

  Hoi Jette,

  Zie net via Facebook een post over Nijntje in het ziekenhuis, dat ben jij dus…
  Heb meteen je blog gelezen en ben me een hoedje geschrokken.
  Ik wil je ontzettend veel kracht en sterkte wensen. Als ik je blog zo lees dan zit het met die kracht wel goed!

  Groetjes,
  Gerdien
  (Zwangerschapsyoga 2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s