Facts & figures

Elke kanker is anders en dus is elke behandeling anders. Ik heb uitgezaaide borstkanker. In juni 2013 zijn er tumoren gevonden in mijn rechterborst en in de rechter okselklieren en uitzaaiingen in een aantal ruggenwervels net onder mijn ribbenkast en mijn si-gewricht. In februari 2014 bleken er ook uitzaaiingen in mijn lever te zitten. 20% van de mensen met borstkanker krijgt te maken met uitzaaiingen, 5% krijgt deze diagnose al meteen de eerste keer (www.borstkanker.nl).

Reguliere behandeling

2013
Vanwege de uitzaaiingen heeft opereren geen prioriteit meer, de kanker heeft zich immers al verspreid door mijn lichaam en voor een operatie wordt gekozen om juist dat te voorkomen. De tumoren in mijn lijf blijken gevoelig te zijn voor hormonen (met name oestrogeen) en HER2/neu (een eiwit) en hier wordt ik dan ook op behandeld. Om de hormoonproductie in mijn lichaam stil te leggen krijg ik een 3-maandelijkse injectie (Lucrin) die de aanmaak van oestrogenen door de eierstokken stil legt. Daarnaast slikte ik tot maart Tamoxifen (een anti-oestrogeen) om de ‘restjes’ ook nog de nek om te draaien. Elke drie weken hang ik aan een infuus met trastuzumab, dit goedje schakelt het HER2/neu eiwit uit dat ervoor zorgt dat de kankercellen verder delen. Dit noemen ze immunotherapie. Daarnaast geven ze me gelijk een zak APD, dit moet mijn botdichtheid versterken en een verhoogd calciumgehalte in mijn bloed tegengaan. Deze behandeling geeft weinig bijwerkingen, ik kom er alleen wel door in de overgang. Opvliegers opgepast.

2014
Mooi spul dus allemaal, en het lijkt in eerste instantie nog te werken ook. Na de eerste 3 maanden toont de MRI in ieder geval geen nieuwe uitzaaiingen en de bestaande lijken zich te stabiliseren. In februari 2014 keert het tij en blijkt dat de behandeling niet, of in ieder geval niet voldoende, heeft aangeslagen. De plekken op mijn wervels zijn groter geworden en ook mijn lever is nu aan de beurt. Next stop chemo (Paclitaxel/Taxol). Ik begin met drie kuren van drie weken, elke week een infuus. Hiermee zijn we in een nieuwe fase aanbeland, uiteraard met een geslonken levensverwachting. Na drie kuren zijn alle tumoren flink geslonken, goed nieuws dus. Na de vierde kuur ben ik in juli gestopt met de chemo en weer gestart met de hormoonbehandeling, Letrozol dit keer. Ik krijg nu naast de Herceptin (trastuzumab) ook pertuzomab, een nieuw middel in de categorie immunotherapie. Tijd om me weer te richten op een gezonde route, deze chemo heeft veel van mijn immuunsysteem gevraagd en ik ben geplaagd door allerlei verkoudheden, griepjes en ontstekingen.

2015
Het nieuwe jaar begint opnieuw met een vette tegenvaller. De combinatie herceptin, pertuzomab en hormoontherapie is niet voldoende om alles onder controle te houden. Een plek op mijn lever blijkt in januari weer gegroeid. Opnieuw chemo dus. Dit keer het gloednieuwe TDM1, ook wel Kadcyla. Dit is de gebruikelijke Herceptin met daarin een chemobom die heel lokaal zijn werk doet. Ik stop met de Letrozol. Resultaat (in mei): leveruitzaaiingen nemen aanzienlijk af, geen haaruitval, nauwelijks conditieverlies en totaal niet ziek! Na zes kuren besluit ik te stoppen om te genieten van de zomer en mijn lijf weer in balans te kunnen brengen. Drie maanden later speelt mijn lever toch weer op en ga ik verder met de Kadcyla. Deze kuur blijkt helaas niet meer aan te slaan, bovendien wordt ik er depressief van. In december stop ik met deze behandeling. Mijn tumor is niet meer hormoongevoelig dus ik stop ook met de Lucrin. The plot thickens… weer een optie die afvalt. Ik neem afscheid van het Diak in Utrecht, mijn arts gaat met pensioen en wij zijn verhuisd. Ik ga verder met een fantastische oncologe in het JBZ in Den Bosch. Zij schrijft me Capecitabine voor, een chemo in pilvorm die ik telkens twee weken lang, twee keer per dag slik, daarna een week rust.

2016
Het nieuwe jaar begint dit keer goed. De Capecitabine lijkt aan te slaan, de lever is rustig. Handen en voeten verkleuren en worden super droog, maar verder nauwelijks bijwerkingen. Ik kreeg het beste half jaar tot nu, tot juni, toen bleek ook dit niet meer te werken. Nog een paar weken aan de Lapatinib, maar hier had ik meer last van dan profijt. De uitzaaiingen nemen toe. Een experiment met immunotherapie in Brussel biedt nog enige hoop. Ik begin in september aan deze behandeling, maar eind november moeten we concluderen dat ook dit de tumoren niet remt. Half november besluiten niet verder te behandelen. Ik krijg nog wel wat bestralingen om de pijn in mijn rug en borst te verminderen. Dit werkt gelukkig.

Aanvullende behandeling

Tot nu toe heb ik voor een groot deel aangenomen wat de medische wetenschap me te bieden heeft, medicijnen als trastuzumab, pertuzomab en TDM1 zijn pas heel recentelijk ontdekt, ze zijn dus hard voor me aan het werk. Ik overleg elke stap met verschillende oncologen, mijn behandelend arts in Den Bosch en een van het AVL in Amsterdam. Desalniettemin geloof ik dat er meer en andere kennis is over gezondheid en het menselijk lichaam. Het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat het aanmeten van een bepaalde levensstijl je gezondheid enorm positief kan beïnvloeden. Daarvoor heb ik naast de reguliere geneesheren mijn team versterkt met enkele heelmeesters uit de aanvullende hoek.

Ayurveda

Sinds 2012 nu wordt ik begeleid door een ayurvedisch/Chinees arts van Jade, een ayurvedisch gezondheidscentrum in Doorn. Zij hebben me geholpen om de balans in mijn lichaam weer wat terug te krijgen na de bevalling en de reuma die daarop volgde. Ik volg een dieet dat ontstekings-/kankerbevorderende voedingsmiddelen vermijdt, onder andere door geen suikers en plantaardige- en dierlijke vetten te eten. Daarnaast kreeg ik verschillende reinigende behandelingen en acupunctuur tegen de pijn en voor wat extra ontspanning. Toen er bij mij borstkanker is geconstateerd (de reuma laat inmiddels niet meer van zich horen) hebben ze me een aantal supplementen voorgeschreven en krijg ik regelmatig een shirodara-behandeling voor diepe ontspanning en een energieboost.

Haptonomie

Nog een ‘heelmeester’ in mijn team is Ceciel van de Wolfshaar, haptonoom. Ook zij heeft me het afgelopen jaar enorm geholpen om het een en ander weer een beetje op een rijtje te krijgen, om te gaan met de gevolgen van de reuma en de nodige emotionele obstakels uit de weg te ruimen. Nu staat ze mij en Bas bij in het dealen met de kanker. Emotionele rust en welbevinden zouden een enorm positief effect hebben op de anti-kankerprocessen in ons lichaam, en anders in ieder geval wel op ons dagelijks leven.

Beweging

En dan is er natuurlijk nog bewegen! Ik beoefen wanneer mogelijk yoga. Daarnaast volg ik een trainingsschema dat is samengesteld door een oncologie fysiotherapeut om de gevolgen van de chemo zo minimaal mogelijk te maken. Door mijn spieren regelmatig te trainen voorkom ik enorme afname van mijn spierkracht en bouw ik makkelijker mijn conditie weer op. Daarbij probeer ik zo veel mogelijk te wandelen, te fietsen en buiten te zijn.

Meditatie

Begin 2014 heb ik op Bali een meditatie-cursus gevolgd bij Bali Usada van Pak Merta Ada. Lees er alles over in mijn blog: De lessen van Pak Merta Ada. Ik mediteer nu zoveel als ik kan en het helpt me enorm om de situatie het hoofd te bieden. In 2015 heb ik nogmaals deze cursus gevolgd, nu in Duitsland en met Bas samen. Ik ben er van overtuigd dat meditatie een belangrijke pijler is in het genezingsproces. In juni 2016 komt er een cursus van Bali Usada naar Nederland: www.balimeditation.com.

Zuurstof en kou

In mei 2014 heb ik een workshop gevolgd bij Iceman Wim Hof. Lees er alles over in mijn blog Positief terrorisme van Iceman Wim Hof. Extra zuurstofopname en koudetraining stimuleren het immuunsysteem. Elke ochtend koud afdouchen dus!

 1. Anita Geerings

  Ik las je interview in “Kracht” en werd nieuwgierig naar je blog. Ben zelf ook kankerpatiente (geweest?) met eerst Weke delen kanker, en later net als jij Borstkanker. Mijn prognose lijkt beter dan de jouwe, maar we weten allebei dat de loop van deze ziekte zich moeilijk laat voorspellen. Ik heb respect voor je openhartigheid, je actieve optimisme en zoektocht naar alles wat helpt, hoe of waar dan ook. Heel veel succes, mooi mens, ik blijf je graag volgen.

 2. Hoi Jette,
  In mijn zoektocht kwam ik je tegen. Wat ben jij een bijzonder en inspirerend mens! Ik kom heel graag met je in contact. Als je wilt kan je me mailen op maartje@vorstmedia.tv. De tv in mijn mailadres doet vast al een en ander vermoeden, we maken momenteel een televisieprogramma en daar zou ik je heel graag meer over uitleggen. Als ik je interesse heb gewekt, hoor ik graag van je. Mocht je het ongepast vinden dat ik je via je blog benader dan mijn oprechte excuses, maar ik kon geen mailadres vinden.

  hartelijke groet,
  Maartje

 3. Beste Jette,
  Ik ben journaliste voor Libelle en kom graag met je in contact.
  Wil je me ajb een mail sturen? Ik hoop van je te horen.
  Groeten, Renée lamboo

 4. Hallo Jette,
  Mooie blog heb je zeg! Heel inspirerend.
  Je schreef laatst op mijn blog dat je geïnteresseerd bent in een groep voor jonge vrouwen met kanker in Utrecht. Ik weet dat Marike van http://www.jongenborstkanker.nl daar ook mee bezig is. Misschien kun je (als je daar zin in hebt) eens contact met haar opnemen.
  Lieve groeten, Mirjam

 5. Dank voor je blog, ik kwam hier door een gedeeld artikel op Facebook over suikers. Een thema in mijn leven, kanker, bij mij, 21 jaar geleden, met uitzaaiing, bij mijn moeder, kanker en nu weer kanker bij haar.., en suiker probeer ik te vermijden en ben er weer slap in. Dank! Je scherpt me aan! Warme groet, Thea Gerritsen

 6. Jody

  Hallo Jette,
  Ik kwam op je blog terecht door je artikel over suikervrij eten (waar ik al een tijdje mee bezig ben). Ik ben verder gaan lezen op je site. Pas toen zag ik dat je gediagnosticeerd bent met kanker en dat je allerlei behandelingen probeert. Mijn moeder is orthomoleculair therapeut en homeopaat. Zij behandeld mensen met B17. Een stof die in kleine hoeveelheden in pitten en zaden zit. Het maakt dat het lichaam zelf de kankercellen op gaat ruimen. De andere “goede” cellen worden met rust gelaten. Misschien zie je er wat in? Ik vond in ieder geval dat ik het even moest delen.
  Groetjes,
  Jody

 7. Pollenus

  Ik word er gewoon innerlijk helemaal stil van! Laat dit voor mij een leidraad zijn in mijn eigen leven en om anderen te helpen met het hunne. Hartelijk dank voor deze enorme stroom aan informatie op een aangename manier en enorm veel sterkte met het verderzetten van deze blog, het verderzetten van je leven!

 8. Diantha

  Hallo Jette, wat een heftig verhaal zeg. En ondanks alle shit blijft u toch zo ontzettend positief. Een vriendin verwees mij naar uw blog en eigenlijk was dat na een post op FB waar wat discussie over ontstond.
  Namelijk over de moeder die voor het leven van haar kind koos i.p.v. het leven voor haarzelf.
  Hieronder de reacties, waarbij ik veel moeite had met de reactie van een vriendin van mij, die het egoistisch van de vrouw noemde. Ik zit god dank niet in dezelfde situatie, maar vanuit mijn oogpunt kun je het alles behalve egoistisch noemen.

  Johanna Van Hattem o my god dank u
  31 maart om 18:57 · Vind ik leuk
  Marlies Dekker egoistisch zeg…. arme man maar ja hoe we geprogrammeerd zijn (om ons voort te planten) is dan toch sterker. arme man
  21 uur geleden · Vind ik leuk
  Daar denk ik heel anders over Marlies Dekker … Soms maak je bewuste keuzes wanneer het je kind/kinderen betreft. Dat is niet egoïstisch, aangezien de moeder het niet meer mee zal maken. Het is liefde dat je je kind een leven gunt omdat jezelf al van het leven hebt mogen genieten en aangezien je toekomst onzeker is. Het is onzelfzuchtig dat je je man een kindje gunt hoe moeilijk dan ook. En het is mooi dat het deze vrouw nog is gegund haar grootste wens uit te zien komen. Moederschap of ouderschap heeft niets te maken met een drang tot voortplanten. Althans ik denk in de meeste gevallen niet.

  20 uur geleden · Vind ik leuk · 2
  Johanna Van Hattem je heb gelyk jonge man , je bent wel een zoon van je vader die zal ook zo over denken , ik ziet geen arme man daar het al , een gelukkige vader die zyn geliefde vrouw hem heeft gegeven dat is een gift van GOD zo denk ik er over veel liefs je tante
  20 uur geleden · Vind ik leuk
  Marlies Dekker ik zou 100% voor mn soulmate kiezen!

  en idd haar wens, over wat hij wenst lees je niets
  20 uur geleden · Bewerkt · Vind ik leuk · 1
  Ad En Diantha Vonk Verheek Dus kan ook niet automatisch de conclusie getrokken worden dat hij de arme man is.
  19 uur geleden · Vind ik leuk · 1
  Natasja Spaargaren Check blog zondervonkgeenvuur.nl

  Ik ga uw blog eens verder uitgebreid lezen, wellicht dat ik meer inzicht krijg in mijn heilige overtuiging over hoe iemand die zo ziek is, zulke keuzes kan maken en maakt. Ik heb veel waardering voor de manier waarop u deze moeilijke periode het hoofd biedt. Ik zal voor u duimen dat het allemaal goed komt en ik hoop dat u snel van de nare behandelingen af bent.

  Heel veel sterkte gewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Diantha Verheek Vonk

 9. Hallo Jette, via Angelique volg ik je blog. Ik ben erg onder de indruk van de wijze waarop je alles onder woorden brengt. Als een grommende pitbull (met humor) bijt je je in het leven vast en dat levert nu al zo veel moois op. In je zoektocht naar je spirit én naar alles wat je nog verder kan brengen wil ik je het boek ‘The Healing Power of Illness’ van Rüdiger Dahlke even onder je aandacht brengen. Ik heb het boek zelf niet gelezen maar werd getriggerd toen ik een interview met de man las in The Optimist. Je kunt dat interview zelf ook nog teruglezen op http://www.odenow.nl. Zoek even op Rüdiger Dahlke. Zorg dat 2014 de start is van een reeks geluksgetallen. Lieve groet, natasha

 10. Karien

  Whow Jette, dat doe je goed.
  Hier op Bali is ook een Zen-resort vlakbij, waar misschien voor jou goede dingen te halen zijn. Karien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s